Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris în trei licee bucureștene
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-x-3-ateliere-de-autocunoastere-prin-scris-in-trei-licee-bucurestene/

Asociaţia Culturală Control N a lansat programul educaţional Eu x 3 – ateliere de autocunoaştere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfăşoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureştene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” şi Liceul Teoretic Atlas.

Un articol de Petre Ivan|22 aprilie 2021

Participanții sunt 30 de elevi cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Textele lor vor fi publicate pe liternet.ro și vor fi baza unui spectacol lectură găzduit de platforma UNTEATRU – https://cinematic.unteatru.ro/.

Eu x 3 continuă un lung șir de programe educaționale pe care Control N le-a implementat pe parcursul ultimilor 12 ani. De data aceasta vizați sunt tinerii de liceu, cei care traversează una dintre cele mai delicate perioade, în care se sedimentează sau trasează alegerile dintre un hobby și o ocupație de viitor. Scrisul poate fi un instrument revelator în acest sens, iar atelierele Eu x 3 chiar asta își propun. Îmbinând teoria cu practica, programul educațional Eu x 3 trece participanții prin trei tipuri de scriitură: scriere creativă, scriere dramatică și scenaristică, facilitând astfel descoperirea și șlefuirea unor aptitudini, dar și dezvoltarea personală și intelectuală.

Trainerii Eu x 3 sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

Eu x 3 își propune abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Adolescenții vor fi încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, vor ajunge să le transpună pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte. Vor putea descoperi, astfel, care sunt diferențele și asemănările între cele trei tipuri de scriere. Le vor putea compara și vor putea analiza modurile prin care este redat subiectul, în funcție de forma de scriere studiată. De asemenea, participanții vor avea la finalul unei sesiuni de lucru și un rezultat al cercetării, fiecare cursant semnând în calitate de autor monoloage, povestiri, sinopsisuri pentru posibile scurt metraje și câteva secvențe dintr-un scenariu de scurt metraj.

Atelierele Eu x 3 se vor finaliza, în luna mai, cu un spectacol lectură găzduit de UNTEATRU și transmis live pe cinematic.unteatru.ro. Spectacolul va fi creat împreună cu liceenii participanți, alegerea textelor prezentate publicului (câte unul pentru fiecare participant) reprezentând un alt pas important în raportarea lor la propria muncă.

Textele rezultate în cadrul atelierelor Eu x 3 vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online Liternet.ro, putând fi accesate de publicul larg.

Eu x 3 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 12 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 5 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străziiDorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată într-un nou program educațional în mediul online.

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.

Experiența de peste 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.