Eugen Doga, 81 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/eugen-doga-81-de-ani/

I-aţi fredonat numeroase melodii, de la muzica animaţiei ”Maria Mirabela”, la compoziţiile din ”Lăutarii” şi ”Șatra”. Astăzi, cel mai cunoscut compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, împlineşte 81 de ani. Și, dacă nu ştiaţi, în anul 2014 UNESCO a inclus valsul lui Eugen Doga din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” între cele patru capodopere muzicale ale secolului XX…

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2018

La 1 martie 1937, în casa lui Dumitru și Elizaveta Doga, în satul Mocra, raionul Rîbnița, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Astăzi Republica Moldova) se năștea viitorul compozitor moldovean Eugen Doga.

Eugen Doga a copilărit pe timp de război și foame, avînd o viață grea, tatăl său murind în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1951-1955) din Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească .

A urmat Colegiul muzical la viloncel, avîndu-l profesor pe italianul Pablo Baccini. Însă, după paralizia mâinii stângi, acesta a înțeles că nu mai poate reveni la violoncel, reorientându-se spre compoziție.

Eugen Doga a scris prima sa piesă, ”Floare dalbă de livadă” (1957), într-o singură zi, pentru colegă de televiziune. Din acea zi, toată muzica scrisă de compozitorul moldovean a fost scrisă fără schițe, direct în original.

Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba rîvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea. (Eugen Doga)

Numele său este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii, iar piesele „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” sunt incluse în topul internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

UNESCO a recunoscut valsul maestrului, de pe coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară”, drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

În România comunistă, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut mai mult odată cu filmele ”Lăutarii” și ”Șatra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu,  însă creațiile sale însumează lucrări de balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animație ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

Foto: Eugen Doga – facebook