Eugen Jebeleanu deschide stagiunea la Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/eugen-jebeleanu-deschide-stagiunea-la-replika/

„Preţul aurului”, text şi regie Eugen Jebeleanu, este spectacolul care dă start-ul stagiunii 2022-2023 la Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Un articol de Liliana Matei|8 septembrie 2022

„Prețul aurului” este un spectacol-mărturie emoționantă despre devenirea unui copil care a crescut visând să ajungă campion la dans sportiv. Un copil pentru care corpurile dansatorilor pe care îi privea au reprezentat deopotrivă rigoare, disciplină, libertate și curaj. Un copil care și-a găsit forța eliberatoare în expresivitatea dansului.

„Prețul aurului” este o confesiune vulnerabilizantă în care amintirile din sala de dans, din antrenamente și cantonamente devin o hartă subiectivă a desprinderii de momente formatoare. Biografia capătă relevanță socio-politică și deschide un cadru de reflecție pentru problematici acute: competiția exacerbată, frica de eșec, presiunea succesului, nevoia de a primi constant validare, bullying-ul, înfrângerile părinților care au nevoie de reușitele copiilor mai mult decât orice, violența nerostită din dansul sportiv, diferențele de clasă.

În „Prețul aurului”, Eugen Jebeleanu se-ntoarce în sala de dans, pe banca de unde a început totul. Rememorarea este un act transformator, care conferă fragilității puterea de a merge mai departe.

Text și regie: Eugen Jebeleanu

Cu: Eugen Jebeleanu, Laura și Ștefan Grigore

Scenografie: Velica Panduru

Colaborator artistic: Yann Verburgh

Consultant dramaturgie: Mihaela Michailov

Coregrafie: Laura și Ștefan Grigore

Asistent regie: Ugo Léonard

Video design: Elena Găgeanu

Asistentă scenografie: Sabina Reus

Light design: Eugen Jebeleanu, Radu Apostol

Echipa tehnică: Alex Gorghe, Luiza Mihăilescu

Echipa de producție: Gabi Albu, Viorel Cojanu

Mulțumiri: Emilia, Andreea și Emanuel Jebeleanu

COPRODUCȚIE: Centrul de Teatru Educațional Replika și Compagnie des Ogres

Producător delegat: Théâtre Ouvert

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).