Eugène Ionesco, invitat „virtual” al unei dezbateri la 110 ani de la nașterea celebrului dramaturg
https://www.ziarulmetropolis.ro/eugene-ionesco-invitat-virtual-al-unei-dezbateri-la-o-suta-zece-ani-de-la-nasterea-celebrului-dramaturg/

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar şi cel de specialitate este aşteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru şi identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic şi prea puţin cunoscut – pus la dispoziţie de către Departamentul Arhivă Media şi Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2019

Intrarea la eveniment este liberă și se face pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0735.560.692 (Casa de bilete Teatrelli).

Iarna vrajbei lui Eugen Ionescu/ Eugène Ionesco este prima dintr-o serie de întâlniri de acest gen, care vor avea loc pe parcursul întregului an la Teatrelli, sub genericul Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu.

Criticul de teatru Octavian Saiu va încerca să lămurească, la o sută zece ani de la nașterea lui Ionesco, o parte dintr-o enigmă identitară. De ce a ales să fie recunoscut ca autor francez? Cum de nu s-a mai întors măcar o dată în România, nici chiar după 1989? Care este astăzi, într-o epocă sfâșiată între forme de naționalism feroce și un adevărat cult al cosmopolitismului, mesajul operei și biografiei lui?

Există o dilemă constantă cu privire la identitatea lui Ionesco, un subiect care se pare că i-a acaparat posteritatea în spațiul românesc. Scandalul din jurul centenarului a lăsat urme vizibile și astăzi, când a trecut deja un deceniu. Am ales să-l <invit> pe Ionesco însuși la această întâlnire fiindcă e singurul care ne mai poate lămuri asupra unei teme ce refuză să dispară. În cuvintele lui rostite în română, putem afla un răspuns despre viața lui trăită în Franța, despre opera lui scrisă în franceză. Iar dincolo de acele cuvinte, putem regăsi un mesaj în care valorea fundamentală e individual uman, nu colectivitățile de orice fel.”, a declarat pentru presă criticul de teatru Octavian Saiu.

Între o țară de origine și o apartenență confirmată dincolo de mormânt, între două limbi și două nume, se regăsesc toate marile contradicții ale destinului lui Eugène Ionesco. Pornind de la scrierile la persoana întâi ale autorului, trecând prin teatrul său iconoclast și totodată comic, ajungând la dilemele centenarului ratat din 2009, conferința susținută de Octavian Saiu este elogiul adus unui spirit atât de liber, încât a rămas aproape neînțeles.

Mai mult detalii despre eveniment se regăsesc pe pagina dedicată deFacebook:

https://www.facebook.com/events/260127661550658/ionesco

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Despre Octavian Saiu

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori VisitingFellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie.

Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul volumelor: Încăutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016), Lecţia, o meditaţie cu şapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru şi fotografie (Nemira (2017).

A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

Foto: Eugne Ionesco – facebook

 

 

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.