EURO 2016. Interviu cu o molie!
https://www.ziarulmetropolis.ro/euro-2016-interviu-cu-o-molie/

Portugalia este regina Europei din punct de vedere fotbalistic, dar trebuie să recunoaştem că regina balului de la finalul turneului a fost molia, multiplicată în câteva sute de mii de exemplare. Ca orice oaspete nepoftit, a fost prezentă în toate momentele cheie ale finalei, de la fluierul de start până la accidentarea lui Ronaldo, golul lui Eder şi decernarea trofeului.

Un articol de Dan Nicolaie (Dede`s)|11 iulie 2016

Am reuşit, prin mijloace specifice jurnalistului de secol XXI să contactăm chiar molia pe care 300.000.000 de locuitori ai planetei au văzut-o când ateriza pe fruntea brăzdată de durere a lui Ronaldo, exact când acesta anunţa că nu mai poate continua meciul şi se trântea pe gazon zguduit de un plâns care l-a ţinut mai bine de 100 de minute. Revenind la molie, aceasta locuişte la o adresă foarte cunoscută: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris, Franța. Da, aţi ghicit îşi are domiciliul chiar în Turnul Eiffel.

– Felicitări, aţi reuşit să impresionaţi prin insistenţă şi număr!

– Mulţumim, am respectat planul de joc, chiar dacă a trebuit să facem o modificare. Iniţial trebuia să ne prezentăm la meciul de deschidere, Franţa – România, dar după ce am făcut şedinţa video, în care am urmărit jocul echipei antrenate de Iordănescu, am decis că ar fi bine să evităm un clişeu cu „jocul României ros de molii”. Noi facem în general treabă foarte bună, dar asemenea găuri, precum în echipa dumneavostră, nu putem realiza.

– Care a fost scopul acestei desfăşurări de forţe?

– Lumea vorbeşte de imigraţie, de brexit, de prăbuşirea sistemului bancar european, dar nimeni nu reuşeşte să pună punctul pe i-ul de la molie. Proiectul Europei Unite este mâncat de molii, tocmai de aceea am ţinut să ieşim din umbră şi să apărem în prim-plan.

– Ce ne puteţi spune din punct de vedere fotbalistic?

– Am încercat să nu ne implicăm în timpul turneului. Desigur am avut parte şi de câteva acţiuni rebele în care nişte molii tinere au încercat să ofere un ajutor echipei Franţei în meciul cu Elveţia. Sper că mai ţineţi minte tricourile lor. A fost un episod peste care trebuie să trecem, dacă ţinem cu adevărat la neutralitatea noastră.

– Cum a fost întâlnirea cu Ronaldo?

-Cu riscul de a dezamăgi, vă spun sincer, nu foarte plăcută. E chestie şi de gust, prea mult gel scurs pe frunte, dacă aţi fost atent s-a observat că abia am putut să mă eliberez. Lacrimile erau însă reale, omeneşti, ceea ce nu e rău. Cert este că omul atrage, a trebuit să facem eforturi uriaşe ca numărul de molii care intră în contact cu el pe timpul finalei să nu fie depăşit. Ce se întâmplă în afara arenei e o altă problemă.

Ca orice vedetă, molia mi-a atras atenţia că timpul acordat acestui interviu a expirat, aşa că o mulţime de întrebări au murit înainte să se nască. Europeanul francez ne-a demonstrat că multe lucruri nu mai sunt ceea ce au fost, nici măcar moliile.

Foto: iTV

15
/06
/16

Nu ştiu cum fac de nimeresc mereu (în) grupa Portugaliei la turneele finale. Aş putea zice că, cel puţin de data asta, a fost alegerea mea, însă tind să cred că e mai mult de-atât. Un fel de predestinare absurdă care mă pune în faţa unui joc de aceeaşi factură, pe care „naţionala” Portugaliei îl repetă beckettian de vreo 10 ani încoace.

14
/06
/16

Buffon. Barzagli-Bonucci-Chiellini. Stop. La Chiellini voiam să ajung. Trec rapid peste locul comun că tustrei, plus Buffon, care e vârful de lance al acestui supertrident defensiv, alcătuiesc cea mai solidă apărare de la Euro 2016. Aş zice că e şi cea mai carismatică, în ciuda reputaţiei dubioase pe care o au practicanţii dogmei Herrera. Adică e suficient să-l vezi pe Chiellini bătând cuba ca boxerii, cu Buffon, după nişte duble parade in extremis, pentru a tranşa partea asta…