EUROPAfest#29 – Opening Gala prezintă câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, Oscarul muzical al Europei
https://www.ziarulmetropolis.ro/europafest29-opening-gala-prezinta-castigatorii-deutscher-rock-und-pop-preis-oscarul-muzical-al-europei/

EUROPAfest deschide ediţia cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepţie Opening Gala Concert. Protagoniştii serii vor fi PETER AUTSCHBACH – chitară şi SAMIRA SAYGILI – voce, câştigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiştii germani vor evolua trupe din SUA şi Italia.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2022

Evenimentul are loc pe 1 iulie, ora 20:00, la Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României / Palatul Regal. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu luna mai.

PETER AUTSCHBACH

Premiu pentru: “Best composition” 2021, “Best guitarist” 2019, 2021, “Best song” 2021

Peter Autschbach este un artist plurivalent, care compune, interpretează, conduce ateliere de muzică, scrie carți și manuale, susține turnee internaționale. Instrumentist talentat și-a format un stil autentic sub îndrumarea legendarului chitarist american de jazz, Joe Pass, care a cântat deseori alături de Oscar Peterson și Ella Fitzgerald. A studiat jazz-ul în Koln, a avut peste 1000 de reprezentații, concerte în New York, Cairo, Singapore, Tokyo și toată Europa. A preferat mereu formula de duo care i-a pus în evidență calitățile artistice și tehnice.

Ca și compozitor și-a câștigat o reputație excelentă  prin creațiile sale, incluse pe 16 CD-uri, care au fost lăudate cu entuziasm de critici și de public.

SAMIRA SAYGILI

Premiu pentru “Best singer” 2019

De origine turcă, Samira Saygili (născută în 1983 la Karlsruhe) este o cântăreață și compozitoare cunoscută din Germania. A studiat muzica clasică, canto jazz la Maastricht și mai târziu psihologia muzicii. O artistă surprinzătoare, ea s-a remarcat ca solistă, în formule de duo sau în trupe, cât și prin cântecele compuse sau versurile pieselor scrise. A participat în producții muzicale diverse și a susținut turnee în toată Europa.

Luigi Gageos, directorul EUROPAfest declara: „E o bucurie și o onoare să deschidem EUROPAfest 2022 cu muzicieni de asemenea calibru.  Am pregătit o ediție bogată, diversă, care să răsfețe auditiv spectatorii. 1-9 iulie, nouă zile pline – concerte, jam sessions, caffe festival, sesiuni de autografe, ateliere, repetiții deschise, întâlniri cu publicul, spectacole de Gala. Cred că în contextul actual, de suprapunere a două crize majore românii au nevoie mai mult decât oricând de speranță, de normalitate, de o gândire pozitivă, iar muzica le poate aduce această stare de bine. Vă invit să vă rezervați împreună cu cei dragi măcar o seară pentru EUROPAfest.”

Toate noutățile și informațiile referitoare la festival vor fi comunicate online

www.EUROPAfest.ro, www.jazzfest.ro  și pe paginile de social media EUROPAfest – Facebook, Instagram, Twitter.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.