Eusebiu Camilar, Thom Yorke, Edgar Allan Poe – Ştiaţi că
https://www.ziarulmetropolis.ro/eusebiu-camilar-thom-yorke-edgar-allan-poe-stiati-ca/

În urmă cu 105 ani, într-o zi de 7 octombrie, se năştea în satul Udeşti, Ducatul Bucovinei (Austro-Ungaria) scriitorul şi traducătorul român Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Române.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2015

După terminarea liceului, Eusebiu Camilars-a înscris la Universitatea din Iaşi, perioadă în care a început să scrie. A publicat pentru prima oară în 1929, în revista Moldova literară.

În decursul vieţii, scriitorul a desfăşurat o vastă activitate în domeniul prozei, realizând o serie de lucrări remarcabile, printre acestea numărându-se „Cordun”, „Prăpădul Solobodei”, „Avizuha”, „Negura”, „Temelia”, „Poarta Furtunilor”, „Pământul zimbrului”.

Este autorul volumului de reportaje „Şantierele lumii” şi a jurnalului de călătorie „În împărăţia soarelui”.

A publicat prelucrări după povestirile din ciclul „1001 de nopţi” şi a făcut traduceri din Eschil, Aristofan, Ovidiu, Puşkin, precum şi din literatura arabă, chineză şi sanscrită.

De asemenea, Eusebiu Camilar a scris numeroase romane şi povestiri cu un bogat conţinut educativ patriotic, dar şi piesele de teatru „Focurile” şi „Valea Albă”, scrise în colaborare cu Magda Isanos, cea care i-a devenit soţie în 1938. Cei doi au avut o fiică, pe Elisabeta Isanos, poetă, romancieră şi traducătoare.

În 1980, fiica scriitorului, Elisabeta Goia, a donat casa în care a copilărit Eusebiu Camilar, o locuinţă ţărănească construită la sfârşitul secolului XIX, statului român, pentru a fi transformată într-un muzeu memorial.

Patru ani mai târziu, după ce casa a fost restaurată, a fost inaugurat muzeul, în cadrul căruia sunt expuse fotografii, tablouri, manuscrise, cărţi şi multe altele.

Evenimente:

1769: James Cook descoperă Noua Zeelandă.

1857: În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea „dorințele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că „dorința cea mai mare” este Unirea Principatelor într–un singur stat.

1883: S-a inaugurat Castelul Peleș.

1919: Ia ființă compania Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

1950: Armata Populară din China, începe cu ocupația Tibetului.

1952: Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

1967: Revoluționarul marxist Che Guevara a fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.

S-au născut:

1885: Niels Bohr, fizician danez, laureat al Premiului Nobel (n. 1962)

1910: Eusebiu Camilar, prozator, poet și traducator român (d. 1965)

Luminţa Anghel implineste astazi 47 de ani

Luminţa Anghel implineste astazi 47 de ani

1923: Alexandru Jebeleanu, poet român (d. 1995)

1953: Tico Torres, baterist american (Bon Jovi)

1954: Diana Lupescu, actriță română de teatru și film

1959: Simon Cowell, om de afaceri și producător englez, creatorul emisiunilor The X Factor și Britain’s Got Talent

1968: Luminița Anghel, interpretă română de muzică ușoară

1968: Thom Yorke, interpret britanic de muzică rock (Radiohead și Atoms for Peace)

S-a stins din viaţă:

1849: Edgar Allan Poe, scriitor, poet american (n. 1809)

Foto: Eusebiu Camilar, Thom Yorke, Edgar Allan Poe – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.