Eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-online-dedicat-editiei-in-limba-germana-a-romanului-dimineata-pierduta-de-gabriela-adamesteanu/

Miercuri, 27 ianuarie 2021, a avut loc un eveniment online dedicat ediţiei în limba germană a romanului Dimineaţă pierdută/ Verlorener Morgen de Gabriela Adameşteanu, cu participarea autoarei şi a traducătoarei volumului, Eva Ruth Wemme.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2021

Verlorener Morgen a fost prilejul unei lecturi comentate, în limbile română şi germană, a cărei moderator a fost Enikő Dácz, director adjunct al  Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas. Evenimentul poate fi vizionat aici.

Dimineață pierdută a apărut în limba română în 11 ediții, dintre care opt la Polirom, și este unul dintre cele mai premiate și mai citite romane din literatura română contemporană, cu numeroase traduceri la edituri de prestigiu.

Verlorener Morgen a apărut în decembrie 2018 la editura germană Aufbau, în colecția de cărți clasic-moderne „Die Andere Bibliothek”, în traducerea Evei Ruth Wemme, care a fost dinstinsă cu Premiul pentru Traducere la Târgul de carte de la Leipzig, 2019.

Verlorener Morgen este cea de-a treia traducere din opera autoarei în spaţiul de expresie germană, după Der Gleiche Weg an jedem Tag (Drumul egal al fiecărei zile), Schöffling, 2013, și Begegnung (Întîlnirea), Wieser, 2018. În mai 2021, îi va apărea și romanul Provizorat/ Provisorium der Liebe  (Polirom, cinci ediții), de asemenea la editura Aufbau, în traducerea Evei Ruth Wemme.

Dimineață pierdută s-a aflat pe lista recomandărilor de lectură pentru vara anului 2020 a Consiliului European, listă iniţiată de Biblioteca Consiliului European şi fosta Preşedinţie a Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea LeopoldFranzens din Innsbruck (parte dintr-un proiect al profesorului Kurt Scharr, care are un curs despre Europa de Sud-Est la Institut für Geschichtswissenschaften & Europäische Ethnologie ale universității și care organizează în fiecare semestru, în colaborare cu Dr. Eniko Dacz – la Innsbruck (Literaturhaus am Inn) și München (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas) – lecturi din opera unor autori recent publicați), Şcoala doctorală „Austrian Studies”, Literaturhaus am Inn, Institutul  pentru cultura şi istoria comunităţilor germanice din sud-estul Europei de pe lîngă Universitatea Ludwig Maximilian din München, în parteneriat cu Ambasada Austriei la Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.