EVENIMENT. Revista literară „Libris” a împlinit 5 ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-revista-literara-libris-a-implinit-5-ani-de-activitate/

Primăvara culturală în România a venit cu veşti bune pentru iubitorii de literatură! Prestigioasa revistă literară LIBRIS, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a împlinit recent 5 ani încheiaţi de activitate.

Un articol de Rhea Cristina|31 mai 2022

Astfel, nr. 19 (1) martie 2022, primul număr din acest an, cuprinde nume importante ale literaturii românești și universale, care semnează poezie, eseuri, cronici și dialoguri literare, traduceri: Adrian Lesenciuc, Mircea Mot, Ion Cristofor, Noemina Campean, Anda Mihaela Miroiu, Ioan Vintila Fintis, Cristina Rhea, Valeriu Valegvi, Indira Spataru, Iuliana Raducan, Elsa Tofan Dorval, Liliana Ursu, Doina Roman, Laurentiu-Ciprian Tudor, Anca Focseneanu, Doina Rusti, Julien Caragea, Rodica Bretin, Ileana Popescu Baldea, Pr. Ioan Chirila, Dan Norea, Claudia Motea, Mihai Cosmin Popescu, Gheorghe Postelnicu, Alexandros Pintilii Karciucas, Denisa Craciun.

Precum știm, ultimii ani, cu precădere, au reprezentat o perioadă dificilă pentru spațiul cultural românesc și creatorii săi. Așadar, existența unei gazete culturale elegante, precum LIBRIS, care uimește plăcut prin designul deosebit si calitatea textelor publicate, este realmente un act de curaj si responsabilitate culturală deosebită, care nu poate decât să ne bucure și să ne aducă speranțe tuturor.

În editorialul de debut, redactorul-șef al acestei elegante gazete culturale, Adrian Lesenciuc (poet,prozator, critic literar, Doctor în Științele Comunicării, profesor universitar, membru și președinte al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România) face o radiografie pertinentă și necesară a existenței acestei reviste literare în peisajul cultural românesc contemporan:

„În cei cinci ani în care a apărut revista a existat constanță în apariție. Revista a apărut trimestrial, în același format, fără nici cel mai mic rabat din punct de vedere tehnic. Apoi s-a prezentat, la fiecare număr, fără rabat în ceea ce privește calitatea textelor admise spre publicare. În paginile revistei au semnat nume importante ale literaturii naționale (poate cele mai impor- tante) și universale (grație traducătorilor cu care am colaborat), cronici despre cele mai căutate și mai apreciate cărți au apărut număr de număr, literatura de prim raft s-a făcut vizibilă prin intermediul acestei reviste, iar literatura brașovenilor a devenit cunoscută în alte centre culturale, acolo unde revista a ajuns. Această scurtă descriere este una despre firescul unei activități redacționale normale, motiv pentru care, iarăși, nu este necesară nicio punere în prim-plan. Un alt aspect merită dezbătut. Revista Libris, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România de la primul număr, este una finanțată din surse private. Vorbim despre (aproape) singularitatea în spațiul cultural românesc în ceea ce privește un proiect literar privat. Revista Libris este susținută financiar de grupul omonim de firme din Brașov, care, în deplină cunoștință în legătură cu realitățile pieței autohtone de carte și în consens cu tendințele de pe piețele importante de profil, a găsit oportun să susțină un proiect în care nu au crezut foarte mulți. De aceea, după cinci ani de apariție constantă și de calitate (cred, dar ar trebui să-mi fie iertată nota subiectivă), revista Libris ar trebui să aducă în dezbatere sursele alternative în raport cu administrația publică. Statul are obligații în ceea ce privește susținerea sectorului cultural. Dar aparatul administrativ nu poate oferi și garanția nivelului valoric minim acceptat – de aceea este necesară existența unei uniuni de creație și a unor alte instituții care să gireze în raport cu un set de principii și de valori –, cum nu poate să asigure nici competitivitatea pe piață sau măcar menținerea fără sincope la un anumit nivel. Investiția privată a grupului de firme Libris implică obligatoriu cunoașterea pieței, segmentarea publicurilor, adresarea precisă către acele segmente care pot contribui la normalizarea și predictibilitatea raporturilor dintre cerere și ofertă pe piața de carte. Girul Uniunii Scriitorilor înseamnă garantarea nivelului minim necesar de calitate a textelor, astfel încât produsul final să fie competitiv în raport cu un anumit nivel al exigențelor literare. Dubla grilă menținută până în prezent a permis ca revista Libris să apară până acum constant, să atragă în paginile sale cei mai importanți scriitori români, să propună pe piața românească un produs competitiv, elegant și de calitate.”

Menționăm, totodată, că, la invitația Institutului Cultural Român, Libris a reprezintat și în acest an România la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, ce s-a desfășurat în perioada 19-23 mai 2022. Standul naţional a fost organizat sub deviza ”𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎, 𝑖𝑙 𝑐𝑜𝑟𝑎𝑔𝑔𝑖𝑜 𝑑𝑖 𝑓𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒𝑟𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎 / 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎, 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑎 𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆”.

24
/05
/23

Autori laureați cu cele mai importante premii literare internaționale, autori îndrăgiți de cititorii români, cu traduceri recente, cărți ce stau la baza unor ecranizări celebre, recuperări necesare sau traduceri noi ale unor cărți-cult – o ofertă bogată de noi titluri îi așteaptă pe cititori la Bookfest 2023 în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

24
/05
/23

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție a Salonului Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, în pavilionul B2.

23
/05
/23

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi va avea Italia ca invitat de onoare.

23
/05
/23

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la prețuri speciale și o Cutie Neagră a poeziei române îi așteaptă la standul Institutului Cultural Român pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023 la Complexul expozițional Romexpo (Pavilionul B2).

18
/05
/23

În așteptarea Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo între 24 și 28 mai, vă invităm să descoperiți cele mai noi titluri de autori români. Vă oferim un fragment din romanul „Acasă, departe” de Adrian G. Romila, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.