Evenimente dedicate aniversării artistului George Löwendal. FNT 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-dedicate-aniversarii-artistului-george-lowendal-fnt-2017/

Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal – nume de referinţă al mişcării teatrale şi artistice româneşti – Festivalul Naţional de Teatru propune publicului interesat o serie de manifestări dedicate creaţiei acestui remarcabil artist.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

Trei evenimente care se doresc tot atâtea momente de reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera lui George Löwendal – de la emigraţia din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf şi pictor în România postbelică.

Acestea sunt:

Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist

Conferinţă susţinută de George Banu – sâmbată, 21 oct 2017, ora 17.00

Ioan Holender: despre operă şi scenografie

Conferinţă susţinută de Ioan Holender – vineri, 27 octombrie 2017, ora 17.00

În lumea personajelor lui Löwendal

Expoziţie-eveniment realizată de Fundaţia Löwendal în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României și Muzeul Colecţiilor de Artă din București, în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru.

Organizate în parteneriat cu Fundaţia Löwendal, evenimentele la care vă invităm vor avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din București şi vor evoca mai întâi peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română.

Despre George Löwendal

Născut în 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii: intuind pericolul reprezentat de puterea comunistă ce a dat naştere Rusiei sovietice (căci tatăl său fusese un personaj activ pe lângă ţar în ultimele sale clipe), tânărul artist se va refugia strategic,din oraşul natal, la marginile imperiului noii Rusii de atunci – în Basarabia, la Soroca, în Bălţi – pentru ca mai apoi să îl regăsim într-un nou început de drum, la Cernăuţi.

Dar, diferenţă decisivă, după Primul Război Mondial regiunea aceasta frontalieră va fi afiliată României şi astfel, protejat de noul statut, Löwendal va schimba ţara fără a schimba teritoriul. El devine un „emigrant”, un artist rus afiliat României. Va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional. Scenografiile sale cunosc o deosebită apreciere la Cernăuţi, sau la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal se vorbeşte ca despre unul din cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.

Un emigrant ce şi-a găsit o patrie! Mă recunosc în el! Şi poate de aceea, dincolo, de operă, îl iubesc.”– exclama într-un articol din România Literară reputatul profesor și critic de teatru George Banu, care a acceptat invitaţia Festivalului Naţional de Teatru de a susţine conferinţa intitulată „Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă – sâmbătă, 21 octombrie 2017, de la ora 17.00.

În seria de momente dedicate aniversăriilui George Löwendal, se înscrie și conferinţa „Ioan Holender: despre operă şi scenografie” – în care cunoscutul impresar și director austriac de operă originar din România, Ioan Holender, va face interesante referiri și trimiteri la creaţia lui Löwendal în calitate de scenograf și director de teatru. Evenimentul din ciclul Conferinţelor FNT va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Expoziţia „În lumea personajelor lui Löwendal“ este o expoziţie-eveniment a Fundaţiei Löwendal, care dorește să evidenţieze forţa creatoare cu care artistul a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la grafica de șevalet la afișe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Expoziţia poate fi vizitată și în perioada desfășurării Festivalului Naţional de Teatru, în spaţiile Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111, București).

Foto: – FNT 2017 – fnt.ro,

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Warner Bros. şi MGM au lansat online prima fotografie oficială a filmului Creed, în care pot fi văzuţi la antrenament Sylvester Stallone - Rocky Balboa şi Michael B. Jordan – Adonis Johnson, fiul fostului său adversar, Apollo Creed.

15
/04
/15

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

15
/04
/15

Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00, regina Traviatei Felicia Filip alege să fie alături de publicul bucureștean, într-o discuție intimă și relaxată, moderată de Emil Pantelimon și completată de acordurile muzicale ale violonistei Mihaela Mitrofan. Ediția primăvăratică a Trialogurilor vă așteaptă în Ceainăria ARCUB din str. Batiște nr. 14.

10
/04
/15

Noaptea Teatrului Erotic revine În Culise marți, 14 aprilie, începând cu ora 20:00, cu o tematică specială. În atmosfera intimă din Copper’s Pub (Bd. Hristo Botev 25), spectatorii vor putea asculta muzică jazz live și vor viziona două spectacole de teatru, care vor scoate în evidență diferențele existente între modul în care femeile și bărbații se raportează la sex.

10
/04
/15

O duminica frumoasa / Un beau dimanche, în regia lui Nicole Garcia reprezintă primul rol important al actorului Pierre Rochefort - fiul regizoarei şi al actorului Jean Rochefort - într-un lungmetraj. Filmul intră în cinematografe vinerea aceasta.

10
/04
/15

Celebrul violonist Andre Rieu a pregătit un mesaj special de Paște în limba română pentru fanii din România. Bilete pentru concertele din iunie susțiute de André Rieu în Piața Constituției din București sunt încă disponibile prin rețeaua Eventim.

09
/04
/15

Se spune că femeia a fost slăbiciunea lui Chaplin. Fals. Femeia l-a inspirat; în filmele lui, personajele feminine sunt chiar în centrul intrigii. Dar viața bate filmul...