Evenimente dedicate aniversării artistului George Löwendal. FNT 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-dedicate-aniversarii-artistului-george-lowendal-fnt-2017/

Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal – nume de referinţă al mişcării teatrale şi artistice româneşti – Festivalul Naţional de Teatru propune publicului interesat o serie de manifestări dedicate creaţiei acestui remarcabil artist.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

Trei evenimente care se doresc tot atâtea momente de reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera lui George Löwendal – de la emigraţia din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf şi pictor în România postbelică.

Acestea sunt:

Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist

Conferinţă susţinută de George Banu – sâmbată, 21 oct 2017, ora 17.00

Ioan Holender: despre operă şi scenografie

Conferinţă susţinută de Ioan Holender – vineri, 27 octombrie 2017, ora 17.00

În lumea personajelor lui Löwendal

Expoziţie-eveniment realizată de Fundaţia Löwendal în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României și Muzeul Colecţiilor de Artă din București, în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru.

Organizate în parteneriat cu Fundaţia Löwendal, evenimentele la care vă invităm vor avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din București şi vor evoca mai întâi peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română.

Despre George Löwendal

Născut în 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii: intuind pericolul reprezentat de puterea comunistă ce a dat naştere Rusiei sovietice (căci tatăl său fusese un personaj activ pe lângă ţar în ultimele sale clipe), tânărul artist se va refugia strategic,din oraşul natal, la marginile imperiului noii Rusii de atunci – în Basarabia, la Soroca, în Bălţi – pentru ca mai apoi să îl regăsim într-un nou început de drum, la Cernăuţi.

Dar, diferenţă decisivă, după Primul Război Mondial regiunea aceasta frontalieră va fi afiliată României şi astfel, protejat de noul statut, Löwendal va schimba ţara fără a schimba teritoriul. El devine un „emigrant”, un artist rus afiliat României. Va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional. Scenografiile sale cunosc o deosebită apreciere la Cernăuţi, sau la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal se vorbeşte ca despre unul din cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.

Un emigrant ce şi-a găsit o patrie! Mă recunosc în el! Şi poate de aceea, dincolo, de operă, îl iubesc.”– exclama într-un articol din România Literară reputatul profesor și critic de teatru George Banu, care a acceptat invitaţia Festivalului Naţional de Teatru de a susţine conferinţa intitulată „Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă – sâmbătă, 21 octombrie 2017, de la ora 17.00.

În seria de momente dedicate aniversăriilui George Löwendal, se înscrie și conferinţa „Ioan Holender: despre operă şi scenografie” – în care cunoscutul impresar și director austriac de operă originar din România, Ioan Holender, va face interesante referiri și trimiteri la creaţia lui Löwendal în calitate de scenograf și director de teatru. Evenimentul din ciclul Conferinţelor FNT va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Expoziţia „În lumea personajelor lui Löwendal“ este o expoziţie-eveniment a Fundaţiei Löwendal, care dorește să evidenţieze forţa creatoare cu care artistul a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la grafica de șevalet la afișe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Expoziţia poate fi vizitată și în perioada desfășurării Festivalului Naţional de Teatru, în spaţiile Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111, București).

Foto: – FNT 2017 – fnt.ro,

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Miercuri, 25 martie 2015, de la ora 19:00, la Tetarul Metropolis se joacă „Cine e fazanul?” de Georges Feydeau. Spectacolul, susţinut de viitorii absolvenți ai Facultății de Teatru, face parte din acordul de parteneriat dintre UNATC „I. L. Caragiale” și Teatrul Metropolis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

23
/03
/15

Scriitoarea Aurora Liiceanu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

23
/03
/15

Sunt un vultur… Nu încape îndoială… Zbor înalt, fără eforturi prea mari și îmi permit să mă las pe aripile vântului să mă poarte în voia mofturilor sale nemărginite…

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.