Evenimentele artelor plastice în săptămâna 20 – 26 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-artelor-plastice-in-saptamana-20-26-martie/

Iată principalele evenimente din lumea artelor plastice pe care Uniunea Artiştilor Plastici din România vi le recomandă în săptămâna 20 – 26 martie.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2023

Luni 20 martie, la ora 18, la Galeria Căminul Artei Parter din București (Strada Biserica Enei, nr.16), va avea loc vernisajul expoziției “Conflict vegetal ’23” a pictorului Marius Frățilă. Artistul a declarat: “prezint în contextul acestei expoziții lucrări realizate anterior, în mai multe perioade ale explorărilor – auto-explorărilor plastice, care mi-au fost și îmi sunt exemple și repere pentru abordări actuale realizate în compozițiile mele. Am optat pentru aducere în actualitate, prin rememorare și reluare – la alte dimensiuni – a unor experiențe de început.” Lucrările se vor afla pe simeze până pe 31 martie.

„UnDEVA”, expoziția personală de pictură a artistului VLAD TABAC din Republica Moldova, va fi vernisată luni, 20 martie 2023, începând cu ora 17.00, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bulevardul Decebal, bl.8, parter). Vlad Tabac este născut în 1970. Are peste 40 de expoziții personale și de grup în Republica Moldova, România, Franța, Marea Britanie. Abordează diverse tehnici, precum ceramică, grafică și pictură. Lucrările de pictură ale lui VLAD TABAC reprezintă peisaje din Moldova și România. „UnDEVA” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar lucrările vor putea fi admirate până pe 7 aprilie 2023.

Marți 21 martie, la ora 18, va fi vernisată expoziția personală „Ferestre atemporale” a pictoriței Bianca-Andreea Constantin. Evenimentul organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Pictură București va fi găzduit până pe 2 aprilie, de Galeria Căminul Artei – sala etaj din București (str.Biserica Enei, nr.16). Prezentarea va fi realizată de criticul de artă Ana Amelia Dincă, care caracterizează astfel manifestarea: “Acest demers vizual – Ferestre atemporale – permite privitorului să descopere un spectru de tonalități dintre cele mai vivante și acaparatoare. Prin ferestrele artistei vedem Edenul, percepem registre multiplicate și dualitatea unor lumi nu diferite, ci tangente pe dorința noastră de a avea acces la frumos.”

De miercuri 22 martie, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați (Str. Tecuci, nr. 3), se deschide expoziția de acuarelă “Nostalgie. Creație. Persistență” a lui Corneliu Drăgan Târgoviște. Vernisajul va avea loc la ora 18, pentru ca joi 23 martie, tot la ora 18, artistul să realizeze un atelier demo în fața iubitorilor de frumos.

Joi 23 martie, se deschide Salonul de primăvară al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Tulcea, în cadrul căruia vor expune 20 de artiști. Vernisajul va avea loc la ora 17,30, la Galeriile de Artă Tulcea (str. Isaccei, M1, parter).

Sâmbătă 25 martie, la Muzeul de Artă Comparată din Sângiorz Băi (Strada Republicii 68) se deschide expoziția de pictură “Ipostaziere”. Până pe 25 aprilie puteți admira lucrări semnate de: Maria Balea, Adrian și Alexandru Chira, Ionel Cojocariu, Marian Coman, Ion Dumitriu, Aurel Dumitru, Constantin Flondor și Teodor Moraru. Curator este Maxim Dumitraș.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.