Evenimente pentru sărbătorile de iarnă la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-pentru-sarbatorile-de-iarna-la-muzeul-satului-dimitrie-gusti/

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 şi 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

Un articol de Liliana Matei|11 decembrie 2020

Spre deosebire de alți ani, când muzeul organiza evenimentul „Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou Florile Dalbe”, cu prezența multor ansambluri, cete de colindători și grupuri ce performau jocurile cu măști specifice Anului Nou, anul acesta a fost nevoit să reducă cu mult numărul de participanți, dată fiind situația actuală.

Sâmbătă și duminică, 12 și 13 decembrie 2020, în intervalul orar 09.00-17.00, meșteri populari și artiști plastici vor fi prezenți în muzeu. Cei care doresc pot participa la atelierele de confecționat sorcove, stele și măști populare.

Sâmbătă și duminică, 19 și 20 decembrie 2020,  intervalul orar 09.00-17.00, pe lângă prezența meșterilor populari și a artiștilor plastici, vor avea loc ateliere de confecționat sorcove, globuri, decorațiuni pentru bradul de Crăciun și decorat turtă dulce.

Un moment special al programului îl constituie prezența cunoscutului interpret de muzică populară Gelu Voicu, care, împreună cu Taraful „Lăutarii” din Teleorman, vor colinda pe la ferești și vor ura vizitatorilor un an îmbelșugat.

Moș Crăciun se va plimba pe aleile muzeului, iar copiii care se vor întâlni cu el vor primi câte un mic cadou.

La ateliere de creație pot participa copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Înscrierile au loc la adresa de e-mail [email protected]. Programul atelierelor poate fi consultat pe https://muzeul-satului.ro/events/am-venit-sa-colindam-florile-dalbe-2/.

Pregăti de sărbătoare, muzeul vă invită să vizitați și expozițiile temporare: Restituiri – pământ, apă, aer, foc – Sala Gheorghe Focșa;  Icoana ortodoxă – Lumina credinței – Sala H. H. Stahl; Deschide ușa, creștine! – Foaier Victor Ion Popa, Salonul Național de Artă Contemporană – SNAC 2020, secțiunea artă religioasă – Sala de Sticlă.

De asemenea, în această perioadă puteți dona haine și jucării în stare bună, pentru copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 12 ani, în cadrul campaniei „Deschidem Cartea Faptelor Bune”, la intrarea din Șos. Kiseleff nr. 30. Obiectele vor fi date copiilor instituționalizați din 3 case de tip familial din județul Giurgiu. Mai multe detalii despre acest proiect: https://muzeul-satului.ro/events/cartea-faptelor-bune.

Accesul la eveniment se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 3245/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii și H.G nr. 967/2020 privind prelungirea stării de alertă.

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.