Evenimentul / L’événement, filmul care a câștigat Leul de Aur la Veneția 2021, din 24 iunie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentul-levenement-filmul-care-a-castigat-leul-de-aur-la-venetia-2021-din-24-iunie-in-cinema/

Filmul care a adus-o în atenţia publicului şi a presei pe tânăra actriţă de origine româno-franceză Anamaria Vartolomei va fi distribuit din 24 iunie în cinematografe de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2022

Evenimentul a câștigat trofeul Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 2021, i-a adus premiul Tânără Speranță la Premiile César Anamariei Vartolomei, precum și premiul pentru Cea mai bună actriță la Premiile Lumière, unde producția a mai fost recompensată și trofeul pentru Cel mai bun film.

Evenimentul, un film de Audrey Diwan, cu un scenariu adaptat după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux, spune povestea unei tinere studente din Franța anilor 60, înainte de legalizarea avortului, al cărei viitor este amenințat după ce rămâne însărcinată.

O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să renunțe la sarcină pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid.

Evenimentul este cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Audrey Diwan (42 de ani) și a fost descris de către publicația americană Variety drept „o dramă captivantă, dar și un avertisment despre urgența necesității protejării drepturilor reproductive ale femeilor”.

„Am fost atrasă de dihotomia asta, avorturi pe străduțe ascunse și realitatea concretă a procedurii. Primele mele gânduri au fost la corpul acestei femei, prin ce transformări trebuie să fi trecut din momentul în care a aflat că este gravidă. Și la dilema în fața căreia se află – își riscă viața și avortează sau păstrează copilul și își sacrifică viitorul? Corpul sau mintea? Nu aș vrea să fiu nevoită să aleg între cele două. Toate aceste întrebări erau adresate în textul original, eu doar am încercat să le traduc în imagini: un proces carnal care să îmi permită să transform narațiunea într-o experiență fizică, într-o călătorie care sper că este posibilă dincolo de considerente de perioadă sau gen”, spune Audrey Diwan.

Anamaria Vartolomei, protagonista filmului, are 22 de ani, s-a născut la Bacău, iar copilăria și-a petrecut-o alături de bunici până la șase ani, când și-a urmat părinții în Franța. A descoperit actoria la școală și câțiva ani mai târziu a debutat în rolul principal din My Little Princess, filmul Evei Ionesco, alături de Isabelle Hupert.

„Când am citit scenariul prima oară, iar apoi cartea, am fost șocată de violența și cruzimea realității unui proces de avort clandestin. Am fost în primul rând destul de furioasă față de ignoranța mea în ceea ce privește subiectul, iar apoi furia asta s-a mișcat într-o formă de ură față de nedreptatea între șansa mea ca cetățeană franceză, cu drept deplin la avortul medicalizat, și lipsa de mijloace în unele țări, ca Polonia, sau state din SUA, ca Texas, de exemplu. Annie Ernaux își povestește situația din anii ’60, însă, aceasta încă există, din păcate, și fete ca ea încă se luptă din greu pentru a avea dreptul la alegere. Am văzut acest film ca pe o oportunitate pentru a apăra aceste fete care suferă în singurătate și tăcere.”, spune Anamaria Vartolomei într-un interviu acordat Elle România.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.