EverRestless, primul documentar de lungmetraj realizat de o echipă de români la Cercul Polar
https://www.ziarulmetropolis.ro/everrestless-primul-documentar-de-lungmetraj-realizat-de-o-echipa-de-romani-la-cercul-polar/

Trei tineri cineaşti vor realiza anul acesta o premieră pentru industria filmului românesc: un lungmetraj la Polul Nord, în Nord-Vestul Canadei.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2020

Documentarul va prezenta cursa maratonistului Vlad Crișan Pop, în cadrul competiției 6633 Arctic ULTRA 2020 cu scopul de a strânge bani pentru 100 de burse educaționale oferite copiilor cu afecțiuni oncologice. Proiectul va fi realizat cu finanțare proprie și bani proveniți din donații și sponsorizări.

Filmările primului documentar de lungmetraj realizat în condițiile meteo extreme de la Polul Nord vor avea loc anul acesta, în perioada 27 februarie – 9 martie 2020. everRestless își propune să surprindă cele mai intense momente trăite de maratonistului Vlad Crișan Pop în timpul celui mai dificil ultramaraton din lume. Vlad participă în această aventură cu scopul de a asigura și anul acesta 100 de burse educaționale, în valoare de 600.000 de lei pentru copiii cu afecțiuni oncologice din familia MagiCAMP.

Plecarea pe traseu va avea loc din Eagle Plains (Yukon), pe 27 februarie 2020 și se va încheia la Tuktoyaktuk, în teritoriile de Nord-Vest ale Canadei. Lungimea totală a itinerariului este de 620 de kilometri, cu 4.000 de metri diferență de nivel. Anul trecut, în luna martie, după 35 de ore și 25 de minute, Vlad Crișan Pop a ieșit învingător al cursei scurte (de 193 km), în cadrul aceluiași ultramaraton.

În aventura din acest an, Vlad va fi însoțit de regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă și Tudor Petre, sound designer. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-a întors au inspirat scenariul acestui documentar. Fiind cunoscută ca cea mai dificilă cursă din lume, 6633 Arctic ULTRA este un test pentru depășirea multor limite fizice, dar și psihice, pentru întreaga echipă. Așadar, filmul documentar everRestless este în esență o călătorie în conștiința omului care intră în cursa pentru depășirea propriilor limite; despre puterea de a rezista a propriei minți atunci când realitatea se deformează.

Degerături și halucinații – printre cele mai mari provocări ale cursei

În ultramaratonul 6633 ARCTIC ULTRA, la fiecare pas, există riscuri greu de anticipat de către participanți, oricât de intense ar fi pregătirile pe care aceștia le fac înainte. Sportivii sunt adesea victime ale degerăturilor, se confruntă cu furtuni de zăpadă și temperaturi extrem de scăzute (de peste – 30 C) sau pot întâmpina probleme grave de vedere din cauza luminii reflectate de cristalele de zăpadă. Halucinațiile sunt o altă provocare pe care o au de trecut toți cei care se încumetă în această competiție, din cauza oboselii și a efortului cumulate pe traseu. După prima experiență avută în martie 2019 Vlad își amintește că mintea i-a jucat feste de mai multe ori: „În a doua noapte spre Ford McPherson, mă apropiam de finish-ul celor 193 km la 6633 Arctic Ultra 2019, când am auzit o mașină care se apropia de mine. Mergeam cu capul în pământ, eram foarte obosit și am fost acaparat de gândul de a renunța. Când mașina s-a apropiat de mine, am auzit o voce de bărbat: «dacă vrei, poți să renunți, nu mai trebuie să suferi. Poți să te oprești și te duc eu până în sat cu mașina». Gândul care m-a salvat atunci atunci și m-a determinat să continui a fost imaginea unui băiețel, pe care îl cunoscusem în tabăra copiilor cu afecțiuni oncologice. Băiatul și-a pierdut un picior în urma chimioterapiei, însă cea mai mare dorință a lui a rămas aceea de a putea alerga…mi-am amintit motivul pentru care am intrat în cursă și nu mi-am dat voie să abandonez. Când am deschis ochii, mașina și vocea nu mai erau.”

Pe durata competiției participanții trebuie să tragă în urma lor o sanie de 30 de kg, cu haine de schimb, alimente și câteva lucruri care să îi ajute să supraviețuiască pe cont propriu. În timpul cursei organizatorii nu le oferă acestora decât apă fierbinte pentru prepararea hranei.

Și pentru echipa de producție realizarea acestui documentar este o provocare în sine. Fiind vorba de un film independent, cheltuielile pentru realizarea lui provin din sponsorizări și donații iar echipamentele necesare deplasării sunt în curs de achiziționare pentru că suma totală nu este încă acoperită. Cei trei realizatori îl vor însoți pe Vlad Crișan Pop pe durata cursei însă îi vor urmări experiența de la distanță, din mașină, pentru că regulamentul interzice orice interacțiune cu participanții.

„Va fi o aventură în toată regulă să realizăm această filmare pentru că aparatura poate să cedeze în orice clipă din cauza temperaturilor foarte de scăzute. În plus, noi nu suntem sportivi de performanță și ne va fi destul de dificil să ne adaptăm condițiilor de la Polul Nord și în același timp să ținem pasul cu Vlad, personajul principal.

Avem în continuare nevoie de sprijin pentru că la rândul nostru trebuie să purtăm echipamente speciale, de iarnă extremă, iar cheltuielile cu aparatura necesară, cazarea, mâncarea, închirierea mașinii și combustibilul sunt foarte mari.” a declarat regizorul Sorin Florea.

Toți cei care doresc să susțină acest proiect pot dona sume de bani pe platforma https://www.sprijina.ro/cauze/everrestless2 sau direct în contul RO70BTRLRONCRT0467890701 deschis pe numele regizorului Sorin Florea, la sucursala Băncii Transilvania.

Cursa din 27 februarie 2020, începe la ora locală 10:00 și va putea fi urmărită și pe pagina:

https://www.facebook.com/everrestless.project

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.