Evgheni Vodolazkin revine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/evgheni-vodolazkin-revine-%c3%aen-rom%c3%a2nia/

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanţi şi îndrăgiţi scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara – FILTM 2019.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2019

Tradus în peste 30 de limbi, Evgheni Vodolazkin a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia: Premiul Bolșaia Kinga (Marea Carte) pentru romanele Laur (2013) și Aviatorul (2016), Premiul Iasnaia Poliana (Premiul Lev Tolstoi) pentru romanul Laur (2013), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) pentru romanul Brisbane (2019) și Premiul Soljenițîn pentru întreaga operă (2019).

Evgheni Vodolazkin este creatorul unui univers literar unic în care teme precum timpul, iubirea, libertatea și memoria sunt tratate în mod sclipitor, cu un registru stilistic al cărui ritm își păstrează intactă capacitatea de a surprinde mereu cititorul. În România, romanele lui Evgheni Vodolazkin, publicate în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, s-au vândut până în prezent în peste 60.000 de exemplare.

Programul evenimentelor de la Timișoara, București și Brașov:

Timișoara – joi, 24 octombrie, ora 19.00

Evgheni Vodolazkin invitat al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM, ediția a VIII-a, cu tema „Libertatatea între istorie și literatură“

Lectură publică alături de scriitorii José Luís Peixoto și Lucian Dan Teodorovici

Moderator: Mihaela Dedeoglu

Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă, Piața Unirii nr. 1

București – vineri, 25 octombrie, ora 19.00

Lansarea romanului „Brisbane” și sesiune de autografe

Participă: Evgheni Vodolazkin, Ioana Bâldea Constantinescu, Marian Voicu și Denisa Comănescu

Librăria Humanitas de la Cișmigiu, bd. Regina Elisabeta nr. 38

Acces gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervării prin Eventbook

Brașov – sâmbătă, 26 octombrie, ora 13.00

Evgheni Vodolazkin la Bookfest Brașov

Lansarea romanului „Brisbane” și sesiune de autografe

Participă: Evgheni Vodolazkin, Adrian Lăcătuș, Denisa Comănescu și Mihail Vakulovski

Aula Universității Transilvania, str. Iuliu Maniu nr. 41A

București – luni, 28 octombrie, ora 18.30

Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu

Sesiune de autografe

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, str. Boteanu nr. 1

Acces gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervării prin Eventbook

„Brisbane”, cel mai recent roman al scriitorului Evgheni Vodolazkin, a apărut în luna octombrie în colecția „Raftul Denisei“, în traducerea Adrianei Liciu.

„Cred că mesajul romanelor mele este acesta: «Nu te lăsa pradă disperării». El se aude şi în „Brisbane”, în care eroul principal pierde sensul vieţii; dar viaţa e mai cuprinzătoare decât sensul ei”, crede Evgheni Vodolazkin

La 50 de ani, Gleb Ianovski, un virtuoz al chitarei recunoscut internațional, născut la Kiev, cu studiile făcute la Sankt-Petersburg și care cunoaște succesul la München, e diagnosticat cu boala Parkinson. Un autor rus întâlnit întâmplător vrea să-i scrie biografia, și astfel Gleb pornește pe firul amintirilor, în încercarea de a găsi un nou sens existenței sale. Tot întâmplarea îi prilejuiește întâlnirea cu Vera, fiica de 13 ani a unei iubite din tinerețe, extrem de talentată la pian, și ea măcinată de o boală gravă. Conceput pe două voci, a muzicianului și a biografului său, pendulând între prezent și trecut, „Brisbane” e un roman simfonic în care moartea e învinsă nu prin muzică, nici prin iubire, ci prin puterea memoriei și a cuvântului.

„Cu orașul Brisbane propriu-zis romanul meu nu are nici o legătură; altfel nu i-aș fi dat acest titlu“, declara Vodolazkin într-un interviu. Și totuși Brisbane e cheia întregii povești.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.