Experienţe alternative în jurul Festivalului Internaţional George Enescu: Enescu Spirit un nou proiect asociat
https://www.ziarulmetropolis.ro/experiente-alternative-in-jurul-festivalului-international-george-enescu-enescu-spirit-un-nou-proiect-asociat/

Cei dornici de mixuri inedite, melomani sau doar curioşi, cei care doresc să se bucure alături de alţii de sărbătoarea prilejuită de Festivalul Internaţional „George Enescu”, cei care vor căuta câteva clipe de pauză sub egida muzicii vor putea experimenta o atmosferă dedicată, în zilele de deschidere şi de închidere ale ediţiei 2019.

Un articol de Petre Ivan|28 iulie 2019

„Enescu Spirit” – un proiect organizat de LIFE.ro, asociat ediției 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, va oferi în interiorul Palatului Universul o multitudine de activități inspirate de muzică, transpuse în experiențe diverse – de la audiții inedite, la proiecții de film, de la degustare de cafea, așa cum îi plăcea lui Beethoven, până la creații inspirate de muzicieni.

„Acest nou program asociat Festivalului creează o conexiune în plus cu publicul, festivalier sau nu, aduce muzica mai aproape de o audiență diversă, mai mult, poate fi prilej de descoperire sau redescoperire a lui Enescu într-o altă lumină, dintr-un alt unghi. Această deschidere, intensificarea interacțiunii dintre oraș și Festival este o direcție pe care am construit în acest an și suntem bucuroși că am atras parteneri valoroși spre beneficiul publicului nostru”, a spus Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internațional George Enescu.

Atât pe 31 august, la deschiderea Festivalului, cât și la închidere, pe data de 22 septembrie, în spațiile de la Palatul Universul (din Str. Brezoianu 23-25) LIFE.ro va organiza o serie de evenimente inedite, pe tot parcursul celor două zile, grupate sub conceptul Enescu Spirit. Bucuria muzicii, dar și puterea ei de a reuni oameni de vârste și interese diferite și de a crea armonie va fi ilustrată prin acțiuni care vor include de la audiții de muzică live, la seturi originale propuse de DJ care valorifică teme enesciene, până la proiecții de filme, concursuri și ateliere creative pentru copii și adulți, competiții live între grafferi și street artiști ale căror lucrări vor fi licitate, iar sumele obținute vor fi donate pentru dezvoltarea de programe educaționale muzicale sau prin crearea unor spații originale de relaxare în care muzica va facilita și încuraja întâlniri între generații.

Vorbind despre includerea evenimentului LIFE.ro în rândul programelor asociate ediției 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, Tana Pazara, Publisher LIFE.ro a declarat: „Enescu a crezut în marea putere a muzicii de a uni, de a crea armonie și tocmai această linie de forță de mare actualitate o valorificăm în evenimentele LIFE.ro organizate la Palatul Universul. Mai mult, prin diversitatea acțiunilor transformăm muzica într-un limbaj care se adresează atât fanilor consacrați ai Festivalului, cât și mai noilor melomani, hipsterilor și copiilor Mileniului, corporatiștilor și ONG-iștilor, fie ei CEO sau freelanceri, toți se pot conecta la Spiritul Enescu. Festivalul Enescu transformă Bucureștiul pentru aproape o lună în punctul nodal al marii muzici a lumii și noi vrem să valorificăm la maximum această minunată energie.”

LIFE.ro va pregăti și o ediție tipărită dedicată Festivalului Internațional George Enescu. Aceasta va include o serie de interviuri cu oamenii care fac posibil ca acest festival să se întâmple, despre bucuria de a fi parte a acestuia, dar și despre provocările care apar într-un eveniment de asemenea anvergură.

Programul detaliat al evenimentelor va exista atât în secțiunea dedicată festivalului de pe site-ul LIFE.ro cât și pe pagina de facebook Life.ro.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/

Foto: Enescu Spirit – facebook, Dragos Asaftei

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.