Experiment în pijama. De ce să scriem și să vorbim corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/experiment-in-pijama-de-ce-sa-scriem-si-sa-vorbim-corect/

Voi face un mic experiment. Vreau să demonstrez că forma contează. Forma mesajelor pe care dorim să le transmitem e importantă. Fără ea, o parte din conţinutul ideilor noastre se pierde, iar receptarea şi interpretarea lui nu sunt corecte.

Un articol de Cristina Drăgulin|23 septembrie 2014

Două analogi. Daca un profesor, sar duce la școală îmbrăcat în pijama spunând că nu are importanta cu ce se îmbraca și că poate preda conținutul lecțiilor înveșmăntat oricum credeți că ar avea succes în ai învăța ce dorește pe elevi? O doctorită daca sar duce la cabinet mbrăcată ca și când ar fi pe un podium de modă și nu numai atâtci s-ar și comporta ca și când ar fi manechin și nu medi v-ați mai duce a doua oară la ea? Ei bine da există, anumite forme în care conținutul unui mesaj (lecțile) sau al unui serviciu prestat (consultația medicală) este ideal să o aibă. Așa se întâmpla și cu mesajel scrise sau vorbite.

Cind întâlnesc cărți care îmi plac însă nu sunt corectate si nici redactate cu atenție atât o parte din mesajul cărții cât și o parte din plăcerea de a citi se pierde. Mintea se potinește, încearcă să ignore, dar descoperind des mici, dar suparătoaregreșeli, ajunge să nu se mai bucure de lectură. Așa și cu acest articol. Nu? Mai aveți un pic și vă enervați citind-ul. Virgule între subiect și predicat, diacritice, litere și cuvinte care lipsesc etc., n-a citit nimeni măcar o dată textul înainte de publicare? Ei bine, asta face parte din experiment. Mai jos, găsiți totul (re)scris corect.

Cât de importantă este forma? Suficientă de importantă ca să afecteze serios mesajul dacă nu-i acordăm atenția necesară. De la topică până la semnele de punctuație, de la conjugarea verbelor la cazurile substantivelor, orice greșeală poate însemna un mesaj distorsionat, confuz și erori de interpretare a lui. O literă sau o cifră poate însemna altceva pe o rețetă a unui doctor, o literă lipsă sau o virgulă în documente oficiale în plus poate duce, la declanșarea unui război. Greșim pentru că ne gândim că asta nu ne afectează nici pe noi, nici pe ceilalți, merge și așa?

…………………………………………………….
Două analogii. Dacă un profesor s-ar duce la școală îmbrăcat în pijama, spunând că nu are importanță cu ce se îmbracă și că poate preda conținutul lecțiilor înveșmântat oricum, credeți că ar avea succes în a-i învăța ce dorește pe elevi? Dacă o doctoriță s-ar duce la cabinet îmbrăcată ca și când ar fi pe un podium de modă, și nu numai atât, ci s-ar și comporta ca și când ar fi manechin și nu medic, v-ați mai duce a doua oară la ea? Ei bine, da, există anumite forme pe care conținutul unui mesaj (lecțiile) sau al unui serviciu prestat (consultația medicală) este ideal să le aibă. Așa se întâmplă și cu mesajele scrise sau vorbite.

Când întâlnesc cărți care îmi plac, însă nu sunt corectate și nici redactate cu atenție, atât o parte din mesajul cărții, cât și o parte din plăcerea de a citi se pierd. Mintea se poticnește, încearcă să ignore, însă descoperind des mici, dar supărătoare greșeli, ajunge să nu se mai bucure de lectură.

Cât de importantă este forma? Suficient de importantă ca să afecteze serios mesajul, dacă nu-i acordăm atenția necesară. De la topică până la semnele de punctuație, de la conjugarea verbelor la cazurile substantivelor, orice greșeală poate însemna un mesaj distorsionat, confuz, incomplet și pot apărea erori de interpretare a lui. O literă sau o cifră poate însemna altceva pe o rețetă a unui doctor, o literă lipsă sau o virgulă în plus în documente oficiale poate duce la declanșarea unui război etc. Greșim pentru că ne gândim că asta nu ne afectează nici pe noi, nici pe ceilalți, pentru că… merge și așa?

Vă las pe voi să trageți concluziile experimentului.

Foto: wikipedia



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.