Experiment reușit: Robert Glasper Experiment a ridicat publicul în picioare
https://www.ziarulmetropolis.ro/experiment-reusit-robert-glasper-experiment-a-ridicat-publicul-in-picioare/

Cum a primit publicul din Cluj şi Bucureşti un proiect experimental premiat la nivel mondial.

Un articol de Liliana Matei|3 decembrie 2016

Unul dintre cele mai importante nume ale jazzului contemporan, Robert Glasper Experiment, a concertat săptămâna aceasta în premieră în România, luni la București, iar marți la Cluj. Grupul a ridicat publicul în picioare, la cele două concerte, cu ritmuri de jazz, hip-hop și R&B. De altfel, experimentul s-a dovedit reușit la nivel mondial, căci trupa a câștigat până acum două premii Grammy (2013 și 2015), a ocupat prima poziție în Billboard Jazz Albums și e considerată avangarda jazzului american.

Concertul de aseară de la Cluj a fost o dorință personală de mai bine de trei ani și sunt foarte mulțumit de ceea ce am primit. Publicul a venit în număr destul de mare, am avut peste 650 de oameni în sala de la Cluj. Și mai important, publicul a fost foarte receptiv la un proiect atât de atipic pentru piața locală de evenimente. Ne bucură mult asta, înseamnă că avem un punct de pornire în a forma și a mări o comunitate de ascultători de muzică de calitate. Ne-am propus să mai facem astfel de concerte și nu așteptăm doar festivalul pentru a interacționa cu comunitatea noastră”, spune directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Robert Glasper, încântat de publicul din România

Concertele Robert Glasper Experiment din România fac parte dintr-un amplu turneu, trupa a venit din Spania și urmează să cânte în Turcia.

Sunt plăcut impresionat de modul în care am fost tratat în România, atât la nivel de organizare, public, cât și ca nivel de sonorizare și săli de evenimente. M-am simțit aproape de public, de-asta am și ieșit la bis, chiar nu știam că avem atât de mulți fani în România”, a afirmat pianistul american Robert Glasper.

De la provocare, la experiment

Aducerea trupei în România a fost o provocare pentru că deși e extrem de bine cunoscută și de apreciată peste hotare, în România nu au mai fost aduse astfel de proiecte experimentale care combină jazz cu hip-hop și R&B.

„Reacția din timpul concertului de la București și mesajele din Inbox-ul Jazz Night Out arată că Robert Glasper Experiment era un proiect mult așteptat în România și puțini erau cei care credeau că acest concert va fi posibil în viitorul apropiat. Twin Arts și-a făcut o misiune din a aduce artiști valoroși și care sunt în trendul jazzului mondial și ne bucurăm enorm că am găsit un partener ca Jazz in the Park cu care am putut pregăti aceste două concerte. Potențialul Clujului este foarte mare și suntem deciși să continuăm această colaborare și să creștem piața de jazz din România”, afirmă Dragoș Bâscă, Managing Partner Twin Arts.

Cele două concerte, de la București și Cluj, au fost organizate de Jazz in the Park și Twin Arts, printr-o colaborare între cei doi promoteri care anunță că și anul viitor vor continua să dezvolte piața de jazz din România.

Să faci un concert poate părea mai simplu decât un festival. Ca producție este, însă emoția și intensitatea zilei de eveniment este cam la fel, iar la nivel de comunicare trebuie să lucrezi foarte mult la detalii. Suntem mândri că ne-a ieșit și le mulțumim participanților la eveniment, în special celor care nu au știut cine e Glasper, dar au avut încredere în noi că alegem bine. Pe genul acesta de încredere se va putea forma o comunitate”, crede Alin Vaida.

2017 va fi anul în care cei doi promoteri anunță că vor de dezvolte și mai mult piața de jazz din România. Detalii pe www.twinarts.rowww.jazzinthepark.ro şi pe paginile de Facebook Twin Arts, Jazz in the Park și Jazz Night Out.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.