Expoziții la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozi%c8%9bii-la-festivalul-interna%c8%9bional-de-teatru-de-la-sibiu-2019/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezenţa unor reputaţi reprezentanţi ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziţii-instalaţie, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoţite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediţiei cu numărul 26 de FITS – le regăsiţi o scurtă descriere şi/sau detalii mai jos.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2019

Accesul la toate exenimentele expoziționale este gratuit.

The Art of Giving : vernisajul are loc vineri, 14 iunie, ora 12:30, la Muzeul Bruckenthal, în prezența lui Constantin Chiriac și a lui Octavian Saiu.

Artişti sibieni şi invitaţi în cadrul FITS 2019, Salonul de arte plastice şi vizuale 2019 îşi propune să DĂRUIASCĂ publicului local, din ţară şi din străinătate, cele mai recente şi reprezentative creaţii ale artiştilor participanţi. Lucrările selectate pentru acest eveniment expoziţional vor oferi o imagine complexă (fără pretenţia de a fi exhaustivă) a peisajului artelor vizuale din Sibiu şi din România marcând câteva dintre coordonatele mişcărilor, atitudinilor şi tendinţelor vieţii artistice contemporane.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 iunie, ora 12:15, la Galeria UAP.

Prin „Teatrul interior”, expoziție inspirată de volumul „The Metaphorical Society” de Daniel Rigney (2001), Roxana Savin își propune să surprindă o metamorfoză. La căderea nopții, anxietățile cresc. Măștile dispar una câte una, scoțând la lumină frânturi de sentimente aprinse, ce stau să explodeze. Folosind mediul fotografiei artistice și sunet, expoziția ridică întrebări legate de interpretarea teatrală în viața cotidiană.
Expoziția, curatoriată de Sona Stepanyan, va avea vernisajul sâmbără, 15 iunie, ora 12:30, la Muzeul Franz Binder.

Micro-Folie este un proiect cultural conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette care a fost adus pentru prima dată în România în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2018. Conceput ca un spațiu complex de familiarizare cu cele mai importante capodopere găzduite de instituțiile de cultură din Franța, dar și ca un spațiu de învățare prin joc, Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de orașe din întreaga lume) propune publicului de toate vârstele trei structuri complementare, fiecare cu propriul său specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab.

Începând cu data de 7 iunie 2019, Micro-Folie – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale a devenit un spațiu permanent de interacțiune culturală destinat publicului de toate vârstele, găzduit de Casa Artelor, grație ajutorului Muzeului ASTRA.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 iunie, ora 14:00, la Casa Artelor.

Sub titlul „Focus FITS 2018”, fotografii FITS, Adrian Bulboacă, Cristi Cojocariu, Dragoș Dumitru, Grimm, Mihaela Marin, Maria Ștefănescu, Paul Băilă și Sebastian Marcovici, expun câteva dintre cele mai dragi fotografii ale lor din ediția a 25-a a festivalului.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 iunie, ora 14:45, la Librăria Habitus.

Fotograful și realizatorul de film Mircea Albuțiu s-a născut la Cluj, un oraș care l-a marcat prin poveștile și istoria sa, și spune că „își folosește camera fotografică precum un vânător“. Expoziția sa, New Energy, va avea vernisajul sâmbătă, 15 iunie, ora 15:00, la centrul de informare turistică din Primăria Municipiului Sibiu.

„Când am ajuns ucenic la domnul Purcărete m-am simțit de parcă aș fi căzut prin gaura iepurelui alb într-o țară a minunilor teatrale. Trebuie să povestesc ce am văzut și simțit, mi-am zis, dar mi-a fost teamă că vorbele n-ar face decât să zgârie suprafața perfectă a experienței mele. Nu știu să scriu muzică, așa că am ales culorile, mai ales că nu le cunoșteam prea bine și asta mi-a dat curaj.

Majoritatea lucrărilor sunt bazate pe schițele și mâzgălelile din caietele mele de notițe din timpul repetițiilor la ”Călătoriile lui Gulliver”, ”Oidip” și ”O furtună”, cele trei spectacole pe care le-am văzut născându-se.”, spune Crista Bilciu, artistul care a creat „Purcăretiada”, o colecție de lucrări dedicate muncii regizorului Silviu Purcărete. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 iunie, ora 22:30, la ULBS.

„Cuvinte întrupate. Imagine și formă în universul teatral al lui Matei Vişniec” urmărește să întrupeze cuvântul prin intermediul fotografiei și a artei plastice și să îl prezinte astfel, vizual, publicului larg, în încercarea de a-l atrage pe acesta mai aproape de arta spectacolului. Expoziția este un alt mod de a povesti cuvântul, într-o formă ce nu are nevoie de altă punte interculturală sau traducere decât ochiul si mintea deschise.
Vernisajul va avea loc duminică, 16 iunie, ora 15:30, la Teatrul Gong.

„Ideea de a expune instalația “Ruinele Scenei“ este, până la urmă, un pretext de a mă reîntâlni cu obiectele create pentru diferite spectacole, de a inventa imagini noi, de a le reinvesti cu alte semnificații, reunindu-le într-o compoziție coerentă, într-un alt spectacol, privit de aproape. Spun alt spectacol pentru că și o instalatie este tot o formă de spectacol. Diferența este că în acest caz magia dispare. Ele, obiectele se prezintă “goale “ în fața privitorilor ; reprezintă un fel de moment al adevărului, ca după apocalipsă, ca după un război sau ca după o “moarte“. Vreau să risc și să dau șansa Îngerului sculptat, Ochiului tun, Sculpturii-Femeie, Triciclului Mobil, Contrabasului încarcerat, Mesei- ușă care se împotriveste intrării, Căzii și Scheletului butaforie, Pendulului ochi, Viorilor- Coase să vină în față și să-și țipe poveștile. Toate odată, așa cum orice echipă de creatori de teatru face de obicei.”, spune Dragoș Buhagiar despre expoziția „Ruinele teatrului”.
Vernisajul, în prezența lui George Banu și Constantin Chiriac, va avea loc joi, 20 iunie, în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu.

***
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17). În timpul festivalului, Agenția va fi deschisă zilnic, între 10:00 și 20:00.

Pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informații despre întregul program și prețul biletelor.

 

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.