Expoziția-concurs BETA 2018, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-concurs-beta-2018-la-final/

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România şi din euroregiune: BETA 2018 – bienala timişoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2018

Finalul de săptămână a fost despre prezentarea și jurizarea lucrărilor din expoziția-concurs BETA, conferințe ale membrilor din juriumenite să ofere suport în încercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva calității practicii arhitecturale și relevanței în societate, precumși Gala de premiere.

Duminică în 28 octombrie, a avut loc Gala de premiere a expoziției-concurs BETA 2018 și încheierea acestei ediții. În cadrul evenimentului, organizatorii au acordat premiile câștigătorilor din concurs și au conturat principalele concluzii ale acestei ediții, celebrând împreună cu publicul arhitectura de calitate din euroregiune.

Juriul care a ales lucrările câștigătoare din categoriile “Spațiu Construit”, „Spațiu Interior”, „Spațiu Public”, „Lucrări de Licență” și „Inițiative/Experimente/Viziuni în Arhitectură” a fost format din: Attila Kim, Irina Cristea, Grozdana Šišović,Levente Szabó și Oana Stănescu. Din cele 40 de lucrări selectate, s-au remarcat 22.La categoria „Text de Arhitectură”, juriul format din Ethel Baraona Pohl, Tamar Shafrir și Catherine Slessor, au selectat și premiat 4 lucrări.Rezultatele expoziției-concurs BETA 2018, care susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale, pot fi consultate pe pagina dedicată competiției: http://competition.betacity.eu/rezultate/. Mai multe detalii despre nominalizări, mențiuni și premiile acordate se pot vedea aici:http://competition.betacity.eu/categorie/spatiu-construit/.

Pe parcursul bienalei au avut loc evenimente importante pentru orașul Timișoara, menite să contribuie la îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit.

Unul din cele mai importante elemente din bienală a fost expoziția Despre Locuire – Locuirea colectivă, între produs și proces, care a redat critic perspectivele distincte ale principalilor săi actori care contribuie la modelarea locuințelor: administrația, dezvoltatorul, arhitectul și utilizatorul / locuitorul. Instalată la Halele Timco, ea a putut fi vizitată pe toată perioada bienalei.

Un alt produs important al acestei ediții a fost lansarea ghidului UndeLocuiescEu, disponibil în două formate: online, pe www.undelocuiesc.eu, fiind o primă încercare de a dezvolta o aplicație care să-i ajute pe cumpărători să „descifreze” realitatea din spatele anunțurilor imobiliare, și tipărit, în care este prezentat procesul de alegere al unui apartament pornind de la observații la scară mare, a întregului cartier și a felului în care acesta este conectat cu restul orașului.

De amintit sunt și cele două instalații din cadrul Gării de Nord:instalația de lumină realizată de artiștii [musson+retallick],creată special pentru proiectul TRANSITE și instalația de arhitectură desemnată câștigătoare în urma concursului din proiectul amintit anterior, care ia forma simbolică a unui balon cu heliu cu diametru de 9 m care plutește în holul caselor de bilete din gară.

Mai multe informații despre toate evenimentele care au avut loc în cadrul BETA 2018 se găsesc pe site-ul bienalei (betacity.eu) sau pe pagina de Facebook (facebook.com/bienalatimisoreanadearhitectura).

BETA este o platformă de dialog și colaborare,care își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă.

Foto: BETA 2018 – competition.betacity.eu

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.

15
/11
/18

Garden of Unsettled Memories- expoziție personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziție de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.

13
/11
/18

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viață luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

12
/11
/18

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagrații mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenții ample ale istoricului și realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audiență ale posturilor de televiziune și radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman's Hour), Channel 5 (5 News) și în varianta online a revistei History Today.

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.