Expoziţia „Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-constantin-brancusi-pasarea-maiastra/

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău  organizează vineri, 19 februarie 2016, la orele 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel  Mare şi Sfânt din Chişinău, vernisarea expoziţiei „Constantin  Brâncuşi – Pasărea măiastră”.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2016

Organizată cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, ampla expoziție (24 de bannere de 0,95 x 2,10 m.) aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.

Figură emblematică în mișcarea artistică modernă, Brâncuși a reușit în lucrările sale să ajungă la formele arhetipale, la esența lucrurilor, la echilibrul dintre formă și fond.

„Mai presus de toate, Brâncuși este omul îndrăgostit de perfecțiune… Brâncuși și-a propus o creație extrem de dificilă: îmbinarea tuturor formelor într-o formă unică, născută odată cu budiștii care contemplă lumea, iar sfinții medievali pentru dragostea lor față de Cel-de-sus, veche și paradoxală, aidoma ultimilor versuri ale Divinei Comedii.” – Ezra Pound

Sculpturile sale combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

„Eu am vrut sa înalț totul dincolo de pământ”, mărturisește Brâncuși. „Eu am făcut piatra sa cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar si pentru cei orbi. Ceea ce va dăruiesc eu este bucurie curată.”

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.