Expozitia ‘De-a Facerea Lumii. Jocuri si jucarii’ vernisata la MTR
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-a-facerea-lumii-jocuri-si-jucarii-vernisata-la-mtr/

Cea de-a şasea expoziţie a Muzeului Copilăriei, „De-a Facerea Lumii. Jocuri şi jucării”, a fost vernisată miercuri seara la Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. În cadrul expoziţiei, care va fi deschisă până pe 30 ianuarie 2013, atât copiii cât şi părinţii sunt invitaţi să descopere amintiri din copilărie, într-o […]

Un articol de Andrada Văsii|20 decembrie 2012

Cea de-a şasea expoziţie a Muzeului Copilăriei, „De-a Facerea Lumii. Jocuri şi jucării”, a fost vernisată miercuri seara la Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

În cadrul expoziţiei, care va fi deschisă până pe 30 ianuarie 2013, atât copiii cât şi părinţii sunt invitaţi să descopere amintiri din copilărie, într-o bogată selecţie de miniaturi ceramice din colecţiile Muzeului Ţăranului, unele vechi de peste un secol, altele demne de o aleasă expoziţie de artă, dar şi jucării din colecţii particulare sau donate MŢR de diferiţi colecţionari.

„Jucăriile, cele mai vechi, fac parte din colecţiile MŢR, majoritatea. Acestea sunt doar o minusculă parte din colecţiile foarte bogate ale muzeului. Jucăriile contemporane, mergând în urmă până la perioada interbelică, sunt donate de persoane private care le-au adunat de-a lungul vieţii lor (…) din care noi folosim acum în expoziţie. O parte dintre jucării au fost donate pe perioada expoziţiei, unele au fost achiziţionate din banii proiectului, iar altele au fost donate de colecţionari pe o perioadă nedeterminată”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioana Popescu, director de cercetare în cadrul MŢR.

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a apreciat că cea de-a şasea expoziţie a Muzeului Copilăriei „reuşeşte să îmbine obiectul de patrimoniu cu obiectul care va fi în viitor de patrimoniu”.

„Felul în care expoziţia a fost gândită denotă a bună cunoaştere a minţii copilului, minte pe care noi adulţii am început să o uităm”, a fost de părere Virgil Niţulescu.

Ciclul de expoziţii „Muzeul Copilăriei” a fost deschis în luna martie cu prima parte a proiectului, „Ivirea. Dintre duhuri spre Duh”, care s-a desfăşurat în perioada 14 martie – 15 aprilie. Au urmat „Lumea mică a celui mic” în perioada 3 mai – 3 iunie, „Lucruri mici pentru nevoi mari” între 15 iunie şi 15 iulie, „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală” între 14 septembrie şi 14 octombrie şi „Relaţia cu lumea mare” care s-a desfăşurat între 31 octombrie şi 30 noiembrie, toate expoziţiile având loc la Sala Irina Nicolau a MŢR.

Ultima temă a ciclului ”Muzeul Copilăriei” va fi ceva care va trimite către muzeele copilului, cele din Europa, în sensul că va fi o sală de ateliere în care copiii vor veni şi vor face lucruri aşa cum au văzut în cele şase săli de muzeu.

„Ţinta este un Muzeu virtual al copilăriei care sperăm să fie vizitat de public din toată Europa. Vizitatorii vor putea vedea ce se întâmplă aici şi cam ce însemna copilăria înainte-vreme în România şi ce înseamnă astăzi. Muzeul virtual va avea un tur de vizitare cum au în general muzeele virtuale şi prin diverse puncte active se va putea intra în spatele expunerii permanente a muzeului, ceea ce într-un muzeu real nu se poate realiza. Se va intra în colecţiile muzeului în care se află toată munca noastră de cercetare. Acolo vor putea fi vizitate colecţiile private, colecţionarii, poveştile tuturor acestor obiecte”, a mai spus Ioana Popescu.

Expoziţia va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 10,00 – 18,00. Intrarea este liberă.

Sursa: Agerpres

22
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Una dintre premierele toamnei de la Teatrul Nottara, „Mobilă și durere” este un spectacol ce merită văzut și revăzut pentru a înțelege mesajul tragic atent camuflat sub masca umorului lui Teodor Mazilu. Regizoarea Alice Barb nu se îndepărtează deloc de text, dar îl transpune în lumea contemporană.

22
/10
/13

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește, „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

22
/10
/13

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

21
/10
/13

Ediția din acest an a unui eveniment de amploare, Festivalul de Literatura Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.

20
/10
/13

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” revine în stagiunea 2013 – 2014 cu o serie de evenimente culturale muzicale programate să se desfăşoare atât în Bucureşti, cât şi în ţară.