Expozitia ‘De-a Facerea Lumii. Jocuri si jucarii’ vernisata la MTR
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-a-facerea-lumii-jocuri-si-jucarii-vernisata-la-mtr/

Cea de-a şasea expoziţie a Muzeului Copilăriei, „De-a Facerea Lumii. Jocuri şi jucării”, a fost vernisată miercuri seara la Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. În cadrul expoziţiei, care va fi deschisă până pe 30 ianuarie 2013, atât copiii cât şi părinţii sunt invitaţi să descopere amintiri din copilărie, într-o […]

Un articol de Andrada Văsii|20 decembrie 2012

Cea de-a şasea expoziţie a Muzeului Copilăriei, „De-a Facerea Lumii. Jocuri şi jucării”, a fost vernisată miercuri seara la Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

În cadrul expoziţiei, care va fi deschisă până pe 30 ianuarie 2013, atât copiii cât şi părinţii sunt invitaţi să descopere amintiri din copilărie, într-o bogată selecţie de miniaturi ceramice din colecţiile Muzeului Ţăranului, unele vechi de peste un secol, altele demne de o aleasă expoziţie de artă, dar şi jucării din colecţii particulare sau donate MŢR de diferiţi colecţionari.

„Jucăriile, cele mai vechi, fac parte din colecţiile MŢR, majoritatea. Acestea sunt doar o minusculă parte din colecţiile foarte bogate ale muzeului. Jucăriile contemporane, mergând în urmă până la perioada interbelică, sunt donate de persoane private care le-au adunat de-a lungul vieţii lor (…) din care noi folosim acum în expoziţie. O parte dintre jucării au fost donate pe perioada expoziţiei, unele au fost achiziţionate din banii proiectului, iar altele au fost donate de colecţionari pe o perioadă nedeterminată”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioana Popescu, director de cercetare în cadrul MŢR.

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a apreciat că cea de-a şasea expoziţie a Muzeului Copilăriei „reuşeşte să îmbine obiectul de patrimoniu cu obiectul care va fi în viitor de patrimoniu”.

„Felul în care expoziţia a fost gândită denotă a bună cunoaştere a minţii copilului, minte pe care noi adulţii am început să o uităm”, a fost de părere Virgil Niţulescu.

Ciclul de expoziţii „Muzeul Copilăriei” a fost deschis în luna martie cu prima parte a proiectului, „Ivirea. Dintre duhuri spre Duh”, care s-a desfăşurat în perioada 14 martie – 15 aprilie. Au urmat „Lumea mică a celui mic” în perioada 3 mai – 3 iunie, „Lucruri mici pentru nevoi mari” între 15 iunie şi 15 iulie, „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală” între 14 septembrie şi 14 octombrie şi „Relaţia cu lumea mare” care s-a desfăşurat între 31 octombrie şi 30 noiembrie, toate expoziţiile având loc la Sala Irina Nicolau a MŢR.

Ultima temă a ciclului ”Muzeul Copilăriei” va fi ceva care va trimite către muzeele copilului, cele din Europa, în sensul că va fi o sală de ateliere în care copiii vor veni şi vor face lucruri aşa cum au văzut în cele şase săli de muzeu.

„Ţinta este un Muzeu virtual al copilăriei care sperăm să fie vizitat de public din toată Europa. Vizitatorii vor putea vedea ce se întâmplă aici şi cam ce însemna copilăria înainte-vreme în România şi ce înseamnă astăzi. Muzeul virtual va avea un tur de vizitare cum au în general muzeele virtuale şi prin diverse puncte active se va putea intra în spatele expunerii permanente a muzeului, ceea ce într-un muzeu real nu se poate realiza. Se va intra în colecţiile muzeului în care se află toată munca noastră de cercetare. Acolo vor putea fi vizitate colecţiile private, colecţionarii, poveştile tuturor acestor obiecte”, a mai spus Ioana Popescu.

Expoziţia va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 10,00 – 18,00. Intrarea este liberă.

Sursa: Agerpres

19
/07
/23

Pe 19 iulie, începând cu ora 18:00, va avea loc la J’ai Bistrot (Calea Grivitei nr. 55, București), vernisajul Art Machine 2 – Bigger, better and together, care pune la dispoziția publicului 60 de lucrări de artă originale realizate de inițiatorii proiectului Art Machine, gruparea artistică Pastila Roz.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.

17
/07
/23

Pentru a șaptea oară, Orchestrele Naționale de Tineret ale României sunt invitate la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume. Astfel, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal porneşte într-o călătorie muzicală europeană cu 3 concerte, ce o va duce de această dată de la Bucureşti, la Kassel şi apoi la Berlin.