Expoziţia de fotografie “Tatăl și fiii”, la Ceainăria Cărturești
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-fotografie-tatal-si-fiii-la-ceainaria-carturesti/

“Tatăl şi fiii”, expoziţia fotografului Francisc Mraz şi a fiicei sale, Maria, va avea loc la Ceainăria Cărtureşti din strada Pictor Verona. Vernisaj: 14 septembrie, ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2015

Francisc Mraz Ferko este profesor si fondator al școlii de fotografie Fotopoetica, iar Maria Mraz a fost inițiată fotografic de către prietenele sale Maria și Irina Buciu, absolvente ale școlii. Cei doi artiști expun pentru prima dată împreună fotografii relizate în ultimii doi ani.

Sorin Bejenaru, membru fondator A.N.A.V.: “Această preluare aparent indirectă a ‘meseriei’ de creator a fost și este un proces complex. Regăsim în ea atât doza de umor ce îl caracterizează pe profesorul Francisc Mraz, cât și bunătatea și încrederea cu care își girează elevii, care foarte curând îi devin camarazi, prieteni, sfătuitori”.

Maria și Francisc au convenit să-și cenzureze fără menajamente selecțiile, adoptând o severitate necesară, procesul fiind reciproc, multe dintre fotografiile tatălui fiind eliminate la reacția promptă a colegei mai tinere, a cărei titulatură de fiică a fost depășită, precum afirmă cu umor Francisc, de unde și titlul expoziției. Maria devine, astfel, “fiul” și duce mai departe învățăturile atât de subtile și universale despre bucuria creatorului. Francisc are, de fapt, mult mai mulți fii, deoarece elevii săi îi sunt și copii, și colegi în același timp.

foto Francisc MRAZ Ferko

Expoziția de fotografie “Tatăl și fiii” este organizată de Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane (ANAV) și Librăria Cărturești.

Despre ANAV

Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane promovează arta contemporană prin expoziții de fotografie, de pictură, sculptură, proiecții de film, teatru, organizează programe educaționale și de promovare a tinerilor artiști, precum și acțiuni filantropice pentru copiii cu sau fără nevoi speciale.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.