Expoziţia „Good Girls“ va fi prezentă la MNAC până în luna septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-good-girls-va-fi-prezinta-la-mnac-pana-in-luna-septembrie/

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Printre artistele care îşi vor expune lucrările se numără Geta Brătescu (foto sus), Nina Arbore, Irina Broboană şi Suzana Fântânariu.

„Good Girls“ este o expoziţie internaţională care oferă o perspectivă largă asupra artei contemporane produse de femei, potrivit site-ului Institutului Polonez din Capitală.

Titlul prozaic „Good Girls“ este inspirat de două proiecte curatoriale precedente: readuce în discuţie sintagma „bad girls“, introdusă de Marcia Tucker în anii 1990, moment de relaţionare cu artistele şi curatoarele din America influenţate de feminism; cealaltă referinţă este legată de expoziţia „No More Bad Girls?“, prezentată la Viena în 2010, care investiga geografii alternative şi identităţi culturale multiple centrale în epoca globalizării, notează Mediafax.

Expoziții dedicate artei feministe

Începând cu anii ’90, artiste şi curatoare din România au iniţiat câteva expoziţii mai mici dedicate artei realizate de femei şi artei feministe. Expoziţia „Good Girls“ reprezintă un eveniment internaţional major de tip muzeal şi se va concentra asupra unor aspecte legate de producţia artistică a femeilor în jurul a trei nuclee: memorie, dorinţă şi putere. Artistele participante în mare parte trăiesc şi lucrează în Europa, jumătate dintre acestea reprezentând România.

Lucrări poloneze

De asemenea, expoziţia va cuprinde lucrările artistei poloneze Katarzyna Kozyra. Acesta a studiat în cadrul Departamentului de Germanistică al Universităţii din Varşovia, între anii 1985 şi 1988, apoi sculptura, la Academia de Arte din Varşovia. După terminarea studiilor, în 1993, a renunţat la practicarea sculpturii în favoarea fotografiei, a instalaţiei video şi a performance-ului. În 1997, revista Polityka i-a acordat Paşaportul Politicii – premiul pentru cel mai promiţător artist polonez.

Curatoarea expoziţiei este Bojana Pejić, iar Olivia Niţis este curator asistent. Nina Arbore, Ana Bănică, Ethel Băiaş Lucia Dem Bălăcescu, Biroul Melodramatic, Geta Brătescu, Irina Broboană, Ioana Ciocan, Alexandra Croitoru, Suzana Dan, Cristina David şi Corina Ilea sunt câteva dintre artistele din România care vor prezenta lucrări la expoziţia „Good Girls“.

Foto credit: ICR

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.