Expoziţia „Good Girls“ va fi prezentă la MNAC până în luna septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-good-girls-va-fi-prezinta-la-mnac-pana-in-luna-septembrie/

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Printre artistele care îşi vor expune lucrările se numără Geta Brătescu (foto sus), Nina Arbore, Irina Broboană şi Suzana Fântânariu.

„Good Girls“ este o expoziţie internaţională care oferă o perspectivă largă asupra artei contemporane produse de femei, potrivit site-ului Institutului Polonez din Capitală.

Titlul prozaic „Good Girls“ este inspirat de două proiecte curatoriale precedente: readuce în discuţie sintagma „bad girls“, introdusă de Marcia Tucker în anii 1990, moment de relaţionare cu artistele şi curatoarele din America influenţate de feminism; cealaltă referinţă este legată de expoziţia „No More Bad Girls?“, prezentată la Viena în 2010, care investiga geografii alternative şi identităţi culturale multiple centrale în epoca globalizării, notează Mediafax.

Expoziții dedicate artei feministe

Începând cu anii ’90, artiste şi curatoare din România au iniţiat câteva expoziţii mai mici dedicate artei realizate de femei şi artei feministe. Expoziţia „Good Girls“ reprezintă un eveniment internaţional major de tip muzeal şi se va concentra asupra unor aspecte legate de producţia artistică a femeilor în jurul a trei nuclee: memorie, dorinţă şi putere. Artistele participante în mare parte trăiesc şi lucrează în Europa, jumătate dintre acestea reprezentând România.

Lucrări poloneze

De asemenea, expoziţia va cuprinde lucrările artistei poloneze Katarzyna Kozyra. Acesta a studiat în cadrul Departamentului de Germanistică al Universităţii din Varşovia, între anii 1985 şi 1988, apoi sculptura, la Academia de Arte din Varşovia. După terminarea studiilor, în 1993, a renunţat la practicarea sculpturii în favoarea fotografiei, a instalaţiei video şi a performance-ului. În 1997, revista Polityka i-a acordat Paşaportul Politicii – premiul pentru cel mai promiţător artist polonez.

Curatoarea expoziţiei este Bojana Pejić, iar Olivia Niţis este curator asistent. Nina Arbore, Ana Bănică, Ethel Băiaş Lucia Dem Bălăcescu, Biroul Melodramatic, Geta Brătescu, Irina Broboană, Ioana Ciocan, Alexandra Croitoru, Suzana Dan, Cristina David şi Corina Ilea sunt câteva dintre artistele din România care vor prezenta lucrări la expoziţia „Good Girls“.

Foto credit: ICR

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.