Expoziția „Insula Eternei Primăveri” se întoarce în Portugalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-insula-eternei-primaveri-se-intoarce-in-portugalia/

Institutul Cultural Român din Lisabona şi Contemporanii anunţă vernisajul expoziţiei de pictură Insula Eternei Primăveri, ce va avea loc miercuri, 29 iulie, ora 19:00, la sediul ICRL, Rua do Barão nº 8-10, Lisabona.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2015

Expoziția, rod al taberei de creație din Madeira organizată în cadrul proiectului Contemporanii în luna martie 2014, va reuni un fond de 30 de lucrări pictură semnate de șase artiști, nume definitorii pentru contextul cultural românesc și internațional: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu.

Expoziția “Insula Eternei Primăveri” va fi deschisă de Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român, Daniel Perdigao, Reprezentantul Institului Camoes din București și Maria Pașc, curatorul expoziției.

Această expoziție a fost găzduită de Biblioteca Națională a României în perioada 17 iunie – 1 septembrie 2014 și de spațiul expozițional din Turnul BRD Groupe Société Générale in perioada 11 noiembrie – 15 decembrie 2014.

“Aduc multă înțelegere sistemelor de rezidență și taberelor și cred în această capacitate de a te lăsa stârnit, fie că ești în grup, fie că ești în alt spațiu decât cel obișnuit. Numai că, în ultima vreme, n-aș putea spune că vreuna din aceste întâmplări au avut efecte atât de benefice, atât de profunde ca aceasta de față (…) Când am aflat că există o asociație care se numește Făuritori, și un proiect care se numește Contemporanii (….) am realizat că acestea corespund unor nevoi ale noastre: am avea nevoie ca făuritorii adevărați să fie luați în seamă, am avea nevoie să ne dăm seama ce contemporani avem. Această expoziție mă convinge că asociația, proiectul Contemporanii, că Maria Pașc, împreună cu toți colaboratorii ei, își doresc să facă ceva, iar acel ceva începe să se simtă. După aceea, în spatele lor, ca întotdeauna trebuie să stea și oameni care oferă mijloace materiale. Și aceștea sunt speciali în cazul acesta.(….) Punând la fel cum face orice galeristet etichete fiecărei lucrări, îmi permit să pun o etichetă, desigur foarte reductivă pe fiecare dintre expozanți.

Mihai Sârbulescu este un maestru al redării sumei dintre stare și realitate prin expresia directă, puternică a materiei picturale și a culorilor. Teodora Coltofean este pasiunea împlinirii desenului prin lumină și culoare într-o tradiție postimpresionistă. La Dorin Coltofeanu aburul misterios plutește, intrigă și încorporează diferit de contemplarea lui Horea Paștina, pentru că, la Dorin Coltofeanu totul este întâmplare.

Ruxandra Grigorescu avea dintotdeauna o densitate a culorii care amintește de Constantin Flondor, căruia i se adaugă un plus de senzualitate. Închinarea diferită, dar egală, în febrilitatea căutărilor. Spiritualitate ca sens profund multitudinea formelor și materiei supuse de artiști, iată ce i-ar caracteriza, atât de diferiți dar în același timp, atât de asemănători pe Christian Paraschiv și pe Ion Grigorescu.”
(Radu Boroianu, cuvinte rostite în cadrul discursului de deschidere al expoziției “Insula Eternei Primăveri” 17 iulie 2014, Biblioteca Națională a României)

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.

24
/11
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu deschide magia printr-un program special dedicat întregii familii. Sibiu Magic Show va avea loc anul acesta în perioada 6 – 11 decembrie și reunește în premieră națională artiști din Argentina, Germania, Marea Britanie, Spania și România, într-un program captivant, cu spectacole de magie, iluzionism, baloane de săpun, stand-up comedy, dar și ateliere de magie pentru copii.