Expoziția „Insula Eternei Primăveri” se întoarce în Portugalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-insula-eternei-primaveri-se-intoarce-in-portugalia/

Institutul Cultural Român din Lisabona şi Contemporanii anunţă vernisajul expoziţiei de pictură Insula Eternei Primăveri, ce va avea loc miercuri, 29 iulie, ora 19:00, la sediul ICRL, Rua do Barão nº 8-10, Lisabona.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2015

Expoziția, rod al taberei de creație din Madeira organizată în cadrul proiectului Contemporanii în luna martie 2014, va reuni un fond de 30 de lucrări pictură semnate de șase artiști, nume definitorii pentru contextul cultural românesc și internațional: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu.

Expoziția “Insula Eternei Primăveri” va fi deschisă de Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român, Daniel Perdigao, Reprezentantul Institului Camoes din București și Maria Pașc, curatorul expoziției.

Această expoziție a fost găzduită de Biblioteca Națională a României în perioada 17 iunie – 1 septembrie 2014 și de spațiul expozițional din Turnul BRD Groupe Société Générale in perioada 11 noiembrie – 15 decembrie 2014.

“Aduc multă înțelegere sistemelor de rezidență și taberelor și cred în această capacitate de a te lăsa stârnit, fie că ești în grup, fie că ești în alt spațiu decât cel obișnuit. Numai că, în ultima vreme, n-aș putea spune că vreuna din aceste întâmplări au avut efecte atât de benefice, atât de profunde ca aceasta de față (…) Când am aflat că există o asociație care se numește Făuritori, și un proiect care se numește Contemporanii (….) am realizat că acestea corespund unor nevoi ale noastre: am avea nevoie ca făuritorii adevărați să fie luați în seamă, am avea nevoie să ne dăm seama ce contemporani avem. Această expoziție mă convinge că asociația, proiectul Contemporanii, că Maria Pașc, împreună cu toți colaboratorii ei, își doresc să facă ceva, iar acel ceva începe să se simtă. După aceea, în spatele lor, ca întotdeauna trebuie să stea și oameni care oferă mijloace materiale. Și aceștea sunt speciali în cazul acesta.(….) Punând la fel cum face orice galeristet etichete fiecărei lucrări, îmi permit să pun o etichetă, desigur foarte reductivă pe fiecare dintre expozanți.

Mihai Sârbulescu este un maestru al redării sumei dintre stare și realitate prin expresia directă, puternică a materiei picturale și a culorilor. Teodora Coltofean este pasiunea împlinirii desenului prin lumină și culoare într-o tradiție postimpresionistă. La Dorin Coltofeanu aburul misterios plutește, intrigă și încorporează diferit de contemplarea lui Horea Paștina, pentru că, la Dorin Coltofeanu totul este întâmplare.

Ruxandra Grigorescu avea dintotdeauna o densitate a culorii care amintește de Constantin Flondor, căruia i se adaugă un plus de senzualitate. Închinarea diferită, dar egală, în febrilitatea căutărilor. Spiritualitate ca sens profund multitudinea formelor și materiei supuse de artiști, iată ce i-ar caracteriza, atât de diferiți dar în același timp, atât de asemănători pe Christian Paraschiv și pe Ion Grigorescu.”
(Radu Boroianu, cuvinte rostite în cadrul discursului de deschidere al expoziției “Insula Eternei Primăveri” 17 iulie 2014, Biblioteca Națională a României)

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.