Expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga“, vernisată la MNAC, pe 17 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-josef-koudelka-invazie-68-praga-vernisata-la-mnac-pe-17-octombrie/

Expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga” va fi vernisată pe 17 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra capitalei cehe.

Un articol de |20 august 2013

Expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga” va fi vernisată pe 17 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra capitalei cehe.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa artistului Josef Koudelka. De asemenea, prezentarea va fi însoţită de lansarea albumul de fotografie „Invazie 68 Praga”, publicat în România de Editura Art.

„Mă bucur că această expoziţie unică va fi prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”, a declarat ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler.

PAR65797web

Anul acesta se împlinesc 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra oraşului Praga, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia notabilă a României, au invadat Cehoslovacia. România, de altfel, s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.

În timpul celor şapte zile din august 1968, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară, emigrând în Franţa.

Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului, notează Mediafax.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Foto: © Josef Koudelka/Magnum Photos

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.