Expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga“, vernisată la MNAC, pe 17 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-josef-koudelka-invazie-68-praga-vernisata-la-mnac-pe-17-octombrie/

Expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga” va fi vernisată pe 17 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra capitalei cehe.

Un articol de |20 august 2013

Expoziţia „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga” va fi vernisată pe 17 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra capitalei cehe.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa artistului Josef Koudelka. De asemenea, prezentarea va fi însoţită de lansarea albumul de fotografie „Invazie 68 Praga”, publicat în România de Editura Art.

„Mă bucur că această expoziţie unică va fi prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”, a declarat ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler.

PAR65797web

Anul acesta se împlinesc 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra oraşului Praga, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia notabilă a României, au invadat Cehoslovacia. România, de altfel, s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.

În timpul celor şapte zile din august 1968, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară, emigrând în Franţa.

Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului, notează Mediafax.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Foto: © Josef Koudelka/Magnum Photos

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.