Expoziția Licitației de Primăvară animează Cazinoul din Constanța în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-licitatiei-de-primavara-animeaza-cazinoul-din-constanta-in-bucuresti/

Licitaţia de Primăvară se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

Un articol de Andrada Văsii|5 martie 2013

Constanța intră în circuitul de interes pentru valorile artei de patrimoniu. În perioada 7-9 martie, liderul pieţei de artă din România, Artmark, aduce la malul mării o selecție reprezentativă de 40 de capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu: Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba ș.a.

Expoziția Licitației de Primăvară este găzduită de monumentul emblematic al Constanței, Cazinoul, readucând astfel în discuție problema conservării și repunerii în circuitul public a unor opere culturale amenințate cu diferitele forme de decădere: uitare, nepăsare, blocaj administrativ, abandon.

Constanța, 5 martie 2013

Cazinoul din Constanța nu a pierdut la jocurile de noroc, atâta vreme cât cei mai valoroși artiști de patrimoniu vin cu asul din mânecă. Suntem expresia simbolurilor culturale care ne reprezintă. Ce se întâmplă însă când devenim asemenea Cazinoului din Constanța, un simbol al decăderii prin abandon?

Vedeta expoziției este capodopera grigoresciană „Colombina în verde” (valoare estimativă 150.000 – 250.000 de euro), tablou cu o istorie fascinantă, repatriat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei misiuni de negociere întreprinse de experții Artmark în sudul Franței. Capodopera, dispărută în timpul persecuției sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier. Pentru repatrierea capodoperei, s-a depus un efort imens: de la Paris la Montpellier, de la Montpellier la Carcassonne, plus 11 ore de negociere încheiate cu un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte întoarcerea „Colombinei în verde” în România.

Expoziţia, organizată cu sprijinul Primăriei Constanța și a Consiliului Judeţean Constanța, poate fi vizitată la Cazinou joi, 7 martie, în intervalul orar 12:00 – 21:00, iar vineri, 8 martie și sâmbătă, 9 martie, în intervalul orar 10:00 – 21:00. Conferința de presă pe tema degradării versus conservării operelor de patrimoniu se desfășoară joi, începând cu ora 12:00.

Operele expuse la Cazinoul din Constanța pot fi adjudecate în cadrul Licitației de Primăvară, eveniment ce se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.