Expoziţia „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”, la Muzeul Naţional Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-mari-graficieni-ai-lumii-friedrich-von-bomches-la-muzeul-national-cotroceni/

Miercuri, 14 martie, de la ora 18.00, va avea loc, în spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, vernisajul expoziţiei „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2018

Expoziţia temporară dedicată lui Bömches, artist român, originar din Braşov, se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Naţional Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate.

Friedrich Ritter Bömches von Boor s-a născut la Braşov, în 1916 şi s-a stins din viaţă la Wiehl, în Germania. S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la: Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch.

În 1941, este trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, este deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani teribili de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.

În 1950, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani va face parte din conducerea filialei UAP din Braşov. În 1978, se stabileşte definitiv, în Germania. Schiţează portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.

Friedrich von Bömches a lăsat în urmă mii de lucrări, o parte dintre aceste lucrări, desene şi picturi regăsindu-se în expoziţia deschisă publicului în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018.

Foto: Mari graficieni ai lumii – facebook

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.