Expoziţia „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”, la Muzeul Naţional Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-mari-graficieni-ai-lumii-friedrich-von-bomches-la-muzeul-national-cotroceni/

Miercuri, 14 martie, de la ora 18.00, va avea loc, în spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, vernisajul expoziţiei „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2018

Expoziţia temporară dedicată lui Bömches, artist român, originar din Braşov, se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Naţional Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate.

Friedrich Ritter Bömches von Boor s-a născut la Braşov, în 1916 şi s-a stins din viaţă la Wiehl, în Germania. S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la: Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch.

În 1941, este trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, este deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani teribili de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.

În 1950, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani va face parte din conducerea filialei UAP din Braşov. În 1978, se stabileşte definitiv, în Germania. Schiţează portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.

Friedrich von Bömches a lăsat în urmă mii de lucrări, o parte dintre aceste lucrări, desene şi picturi regăsindu-se în expoziţia deschisă publicului în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018.

Foto: Mari graficieni ai lumii – facebook

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.