Expoziția „Pictori de azi la Balcic”, gata de ediția 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-pictori-de-azi-la-balcic-gata-de-editia-2022/

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociaţia ELITE ART club UNESCO, reuneşte, încă din anul 2003, creaţiile artiştilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme şi imagini pe care Balcicul o oferă.

Un articol de Felicia Acsinte|15 martie 2022

În perioada 21 martie-15 aprilie 2022 Elite Art Gallery organizează expoziția taberei de artă „Pictori de azi la Balcic”, ediția 2021, artiștii participanți ( Ammar Alnahhas, Gabriela Culic, Daniela Grapa, Laurențiu Midvichi, Manuell Mănăstireanu, Sergiu Grapa și Vasile Rață) reconstituind pe pânză frânturi din universul pitoresc al Balcicului, crâmpeie ale unui loc plin de lumină și frumusețe.

Lucrările colective se transpun ca într-un puzzle care reușește să înrămeze o esență a simbolurilor, a jocului de culoare și semnificații, ca într-o promisiune a integrității interioare, a unui dialog între cel care pictează și privitor. Abundând în forță imaginativă, picturile sunt atât rezultatul privirii atente asupra spațiului mirific la care Balcicul invită, dar și o fereastră către contemplarea orizontului nedeslușit al artistului.

Coeziunea între capacitățile cele mai înalte pe care arta le poate oferi pentru înțelegere și mijloacele plastice de expresie aduce, laolaltă, și prin această expoziție, o varietate stilistică, diversitate tehnică și dezvoltare foarte complexe.

Inspirația este pretutindeni, în micul colț de rai al Castelului Reginei Maria, astfel că fiecare artist a descoperit, prin simțul propriu, atmosfera pătrunzătoare a laturii intime care compune locul de suflet al reginei.

Cu un simț rafinat al observației și o implicare autentică în relația cu propria creație, Gabriela Culic dă expresie compozițiilor sale prin viziunea interioară, aceasta fiind într-o permanentă curiozitate de a căuta răspunsuri în propria creație.

Ammar Alnahhas se dovedește un pictor în căutarea frumosului, culoarea având pentru el semnificații multiple. Structurile naturale devin forme de expresie vizuală, ca prelungiri pe care elementul natural le transmite privitorului, fiecare culoare sugerând intensitatea și forța pulsului naturii, ca și cum întreaga ființă s-ar contopi cu elementul înconjurător.

Pentru Daniela Grapă lucrările devin o infuzie de elemente, lăsând pictura să exprime ceea ce numai sufletul artistei cunoaște.

Graficianul Sergiu Grapă se descrie printr-o acuratețe și claritate în lucrările sale, cosmogonia proprie capătând viață în constructul lui „a fi, a exista și a crea”.

Pictura lui Manuell Mănăstireanu poate fi descrisă ca tipuri de stări și trăiri care se întrepătrund cu universul exterior. Contextualizând în pânzele sale atât intensitatea emoțiilor, cât și echilibrul fragil al omului, al timpului, al societății în care trăim, acesta invită privitorul la introspecție și deslușirea căutărilor personale.

Laurențiu Midvichi este un pictor în căutarea unui alt înțeles, un artist al sărbătorii, pentru care culoarea, spontaneitatea au la bază relația dintre creativitate și simțul practic al omului.

Caracterizat prin efortul de a desluși înțelesul existenței, Vasile Rață experimentează, prin picturile sale, feluri personale de a pătrunde în multitudinea de posibilități pe care pictura le oferă. Prin tușe vibrante și o expresivitate specifică, acesta părăsește referințele lumii concrete, îmbinând senzorialul si imaginativul.

Vizualul se interpune, așadar, cu rezonanța spațiului-martor, căpătând prin pictură perspective multiple, în esența spiritului artistului, tabăra de creație de la Balcic fiind, de fiecare dată, prilej de descoperire și redescoperire atât a atmosferei marine, cât și a celei interioare.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.