Expoziția POSTER X POEM aduce poezia mai aproape de oameni, în toate cartierele din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-poster-x-poem-aduce-poezia-mai-aproape-de-oameni-in-toate-cartierele-din-bucuresti/

Începând cu 8 noiembrie, bucureştenii vor putea admira în oraş o nouă serie de postere poem. Proiectul POSTER X POEM a ajuns toamna aceasta la a treia ediţie şi îşi extinde prezenţa în 20 de locaţii din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2020

Expoziția principală poate fi citită și văzută pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Amzei, Strada Tache Ionescu 4, și pe gardul Cărturești Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor găzdui un număr din cele 21 de lucrări în ferestre și pe gardurile disponibile, în perioada 8 noiembrie – 16 decembrie. 

POSTER X POEM crede în poster ca mijloc ideal de comunicare în spațiul public și își propune să aducă poezia mai aproape de cât mai mulți oameni. De aceea, parteneriatul cu Biblioteca Metropolitană facilitează extinderea proiectului către toate cartierele Bucureștiului, pentru a permite posterelor poem să ajungă în mai multe locuri din oraș, pentru a fi citită și văzută de cât mai multă lume. 

“Ne-am dorit foarte tare ca expoziția POSTER X POEM cu numărul 3 să se întâmple până la finalul lui 2020, acest an excepțional. Credem că acum, mai mult ca oricând, e nevoie nu doar de poeme pe gardurile, pereții și ferestrele orașului, ci și de energia creativă care se naște când cuvintele întâlnesc imagini și creează ceva cu totul nou. Ne face o deosebită plăcere să invităm pe toată lumea să iasă la o plimbare prin Amzei, Verona sau celelalte locuri din cartierele Bucureștiului pentru a citi posterele și a vedea toate poeziile proiectului”, Dan Stănescu, director de creație la glitch și co-fondatorul proiectul POSTER X POEM alături de Ioana Diaconu.

Artiștii și artistele au avut libertate totală să creeze un poster pentru cele 21 de poeme scrise de poeți contemporani, respectând o singură regulă – poemul să se regăsească în poster. Cele 21 de perechi artiști/artiste X poeți/poete sunt: Daniel Bere X Cătălin Șuteu, Sorina Vazelina X Krista Szöcs, Alexandra Poienari X Lorena Enache, Alina Marinescu X Monica Cure, Andrei Maceșanu X Diana Ilie, CUSCREW X Luca Ștefan Ouatu, Sasha Staicu X  Anastasia Gavrilovici, Lucian Moldovan X Răzvan Andrei, Andreea Cristea X Maria Miruna Solomon, Ciprian Robu X Emil Iulian Sude, Andrei Turenici X Gabriel Daliș, Sinopia X Iv Cel Naiv, Co+lor Studio Studio X Alex Văsieș, Laurian Bardoș X Ștefan Manasia, Ștefan Ciobotaru X Florentin Popa, Andrei Nicolescu X Julien Britnic, Bianca Mocan X Deniz Otay, Mădă Gârbea X Elena Morar, Bogdan Ceaușescu X Radu Andriescu, Miruna Modîlcă Belgun X Yigru Zeltil, Alice Stoicescu X Medeea Iancu.

Cum POSTER X POEM este un proiect prin excelență colaborativ, cea de-a treia expoziție marchează și primul parteneriat al proiectului. Herword.ro, platformă online și experiment durabil de explorare audiovizuală și promovare a poeziei feminine românești, a invitat-o pe Krista Szöcs în proiectul POSTER X POEM să contribuie cu un poem care a fost transformat în poster de către Sorina Vazelina.

POSTER X POEM a luat naștere în 2019 și a avut prima expoziție în martie 2020, la inițiativa studioului de creație glitch, fiind un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeți contemporani și artiști vizuali. Prin colaborarea cu AA+ – o inițiativă nonformală din Moldova, care își concentrează activitatea în jurul culturii vizuale locale și de peste hotare, proiectul a ajuns și în Chișinău.

Mai multe detalii, dar și un sneak peek al expoziției puteți vedea pe paginile dedicate proiectului:

Instagram PXP: https://www.instagram.com/poster_x_poem/   

Facebook PXP: https://www.facebook.com/postexpoem/

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.