Expoziţia „Românii care au îmbogăţit Franţa” se deschide la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-romanii-care-au-imbogatit-franta-se-deschide-la-paris/

În perioada 10-13 ianuarie, Spaţiul Cultural Groun Control din centrul Parisului va găzdui o expoziţie dedicată personalităţilor din România care au îmbogăţit cultura franceză.

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2019

Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara… sunt tot atâtea personalități care au contribuit la excelenţa relațiilor franco-române de-a lungul secolelor şi care sunt dezvăluite publicului francez, prin fotografii de excepţie, de expoziţia „Românii care au îmbogăţit Franţa”. Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, în cadrul sezonului România-Franţa 2019, această expoziţie oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte mai multe lucruri despre aceşti giganţi ai Culturii internaţionale.

Spaţiul cultural Ground Control, din centrul Parisului, va găzdui expoziţia în perioada 10 – 13 ianuarie. În data de 10 ianuarie, o dată cu vernisajul expoziţiei, vor fi organizate o serie de mese rotunde, moderate de Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franţa, în prezenţa ES Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, a jurnalistei  Marcelei Feraru, curatoarea expoziţiei, a Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris. Vor fi invitați Vasile Tomoioagă, campion mondial și olimpic la canotaj, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, chirurgul Mihaela Bustuchină, pianista de jazz Ramona Horvath, gimnasta Ecaterina Szabo informaticianul  și Bogdan Degeratu.

Portretele acestor mari personalităţi vor fi figura şi pe gardul Pantheonului un loc binecunoscut şi emblematic, ideal pentru a pune în lumină, legăturile profunde care au îmbogățit viața culturală a celor țări.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.