Expoziţia „Românii care au îmbogăţit Franţa” se deschide la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-romanii-care-au-imbogatit-franta-se-deschide-la-paris/

În perioada 10-13 ianuarie, Spaţiul Cultural Groun Control din centrul Parisului va găzdui o expoziţie dedicată personalităţilor din România care au îmbogăţit cultura franceză.

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2019

Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara… sunt tot atâtea personalități care au contribuit la excelenţa relațiilor franco-române de-a lungul secolelor şi care sunt dezvăluite publicului francez, prin fotografii de excepţie, de expoziţia „Românii care au îmbogăţit Franţa”. Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, în cadrul sezonului România-Franţa 2019, această expoziţie oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte mai multe lucruri despre aceşti giganţi ai Culturii internaţionale.

Spaţiul cultural Ground Control, din centrul Parisului, va găzdui expoziţia în perioada 10 – 13 ianuarie. În data de 10 ianuarie, o dată cu vernisajul expoziţiei, vor fi organizate o serie de mese rotunde, moderate de Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franţa, în prezenţa ES Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, a jurnalistei  Marcelei Feraru, curatoarea expoziţiei, a Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris. Vor fi invitați Vasile Tomoioagă, campion mondial și olimpic la canotaj, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, chirurgul Mihaela Bustuchină, pianista de jazz Ramona Horvath, gimnasta Ecaterina Szabo informaticianul  și Bogdan Degeratu.

Portretele acestor mari personalităţi vor fi figura şi pe gardul Pantheonului un loc binecunoscut şi emblematic, ideal pentru a pune în lumină, legăturile profunde care au îmbogățit viața culturală a celor țări.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.