Expoziția „Tower of strength. Instanțe ale sensibilului“, la WASP
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-tower-of-strength-instante-ale-sensibilului-la-wasp/

Asociaţia 4Culture anunţă deschiderea expoziţiei „Tower of strength. Instanţe ale sensibilului” în data de 21 septembrie 2023, începând cu ora 19:00, la WASP Studios (Strada Ion Minulescu 67-93, Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2023

Expoziția este curatoriată de Andreea Căpitănescu și prezintă rezultatul unei colaborări unice între artistele Ioana Aron, Maia Ștefana Oprea, Mirela Ivanciu, Ana Petrovici- Popescu, în urma unui laborator artistic coordonat de Marilena Preda Sânc și Ilinca Harnuț.

Prin practicile utilizate, (textil, instalație, multimedia), artistele redefinesc spațiul prin relația de interior-exterior, apropiere și distanță,  prezentând un melanj construit din fragmentele propriilor identități, a memoriei și introspecțiilor, pornind de la premisa că memoria este un construct sinestezic.

Lucrările explorează discrepanțele de gen, atât din perspectivă socială, cât și culturală, diferitele stagii ale identității, preluând fragmente din trecutul individual și colectiv. Se aduc în prim plan conexiuni individuale și confruntări comune, dileme și provocări de natură estetică, socială și culturală. Este o provocare să înțelegem că existența noastră este interdependentă între lucruri și relații care apar și dispar într-o continuă mișcare; interdependența și schimbarea fiind niște dimensiuni cruciale ale realității noastre.

Pentru mai multe detalii despre vernisaj, accesați evenimentul de pe Facebook aici. Intrarea este gratuită și expoziția se poate vizita din 21 septembrie, ziua evenimentului, până în data de 8 octombrie 2023, cu o programare în prealabil la adresa de email [email protected].

Expoziția face parte din proiectul Exploring Plurealities, care se desfășoară în perioada 2022-2024 și include evenimente transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane. Artistele expoziției curente expun noi creații personale, realizate în urma unor sesiuni de mentorat în cadrul  Laboratorului #4 – Practici artistice în relație cu studiile de gen din cadrul proiectului, care s-au desfășurat la sediul WASP Working Art Space and Production. Pentru a afla informații despre evenimentele următoare accesați: exploringplurealities.ro  și Asociația 4 Culture.

Artiste

Ioana Aron, artistă  este un artist vizual român care a expus la nivel Mondial și a locuit î mai multe țări din lume datorită burselor de studiu. Fiecare cultură a adăugat un strat de complexitate artei sale. Este una dintre artistele susținute de fundația Juxtafoundation. În decembrie 2022 a câștigat premiul expoziției în cadrul consursului Mother/Artist al aceleiași fundații.

Maia Ștefana Oprea, artistă interesată de interacțiunea dinamică dintre pictură, sculptură, fotografie, video și performance. Procesul său creativ abordează abstracția, narațiunea disimulată, disoluția timpului, consumerismul, estetica co-prezenței, prin explorări a căror convergență se desenează progresiv ca un organism în continuă evoluție.

Mirela Ivanciu, artistă a căror lucrări alternează între crearea de imagini abstracte și crearea sau utilizarea reprezentărilor realiste ale elementelor naturale, de cele mai multe ori explorând imagini vechi în moduri noi. Aceste lucruri se reflectă asupra temelor de creștere organică și decădere, liniște și neliniște, întreruperi și continuitate. Mindfulness, impermanența și interdependența sunt câteva dintre conceptele centrale cu care artista lucrează.

Ana Petrovici- Popescu, artistă interesată de medii și zone noi de cunoaștere pentru a transforma poezia unei senzații într-un recipient vizual. Abordează spectralitatea conceptului de Celălalt întruchipat de femeie, migrant/ă sau persoane colonizate, pielea ca foaie de scris a subconștientului și a societății, istoria recentă și inegalitatea de gen.

Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară și profesoară la Universitatea Națională de Arte din București. Începând cu 1980, lucrările sale au fost prezentate  pe plan internațional la muzee, festivaluri, simpozioane, difuzări și galerii. Integrând formele tradițonale de artă, și artă new media, lucrările sale de artă vizualizează și investighează corpul/mintea/sufletul/comportamentul în relație cu natura și spațiul social/politic și reprezentativ. Lucrările sale de artă explorează feminismul problematic ca gen și ageism și femeia ca lider, într-o notă eco-feministă.

Ilinca Hărnuţ este actriță, scenarist și artist multimedia. A absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, secția actorie și este în prezent doctorandă la UNARTE. Profesează ca interpret, atât în teatru cât și în film, colaborând cu Radu Jude, Cristian Nemescu, Josef Demian, Sarra Tsorakidis, Michal Docekal, Petrică Ionescu, Alexandra Penciuc, Elena Morar etc.

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.