Expozitie cu lucrari ce suprind atmosfera epocii lui I.L. Caragiale, organizata la Suceava
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-lucrari-ce-suprind-atmosfera-epocii-lui-i-l-caragiale-organizata-la-suceava/

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”. Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de grafică de şevalet, ilustraţie de carte, caricatură, realizate în tehnică laviu, dar şi peniţă, tuş sau creion, a fost vernisată, luni, la Biblioteca Bucovinei din Suceava.

Directorul Bibliotecii Bucovina din Suceava, Gabriel Cărăbuş, a declarat că această instituţie a organizat pe parcursul anului 2012 mai multe activităţi dedicate lui I.L Caragiale, iar vernisajul expoziţiei „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” şi lansarea celor trei volume ale lucrării „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar” se înscriu în manifestările derulate de instituţie sub genericul „2012 – Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

„Manifestările organizate de bibliotecă sub genericul Anul Caragiale sunt încheiate cu succes de expoziţia Paulei Şalar. O felicit pentru efort, pentru faptul că a aderat cu deschidere la o astfel de activitate, continuată cu o lansare de carte. Paula Şalar ne face cinste în mediul artistic sucevean, iar nouă ne face cinste că a dorit să expună aici, la Biblioteca Bucovinei, unde ne dorim să primim, în continuare, artişti plastici consacraţi dar şi debutanţi”, a spus Cărăbuş.

Graficiana Paula Şalar a declarat că lucrările din expoziţie surprind atmosfera epocii lui I.L.Caragiale, cu personajele sale, dar şi personalităţi ale cinematografiei şi teatrului românesc care, de-a lungul timpului, au interpretat personaje din operele lui Ion Luca Caragiale, printre care se numără Radu Beligan, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, sau Ion Lucian.

„Prin desenele mele dezvălui privitorului o viziune plastică a lui Nae Caţavencu şi Ghiţă Pristanda, a lui Farfuridi, profilul unui bancher al vremurilor, al politicianului, al cetăţeanului turmentat, al lui Pampon şi Crăcănel, al amorezului notoriu Nae Girimea, dar accentuez în tuşe satirice şi tipologia copilului răsfăţat al acelor timpuri: un Ionel Popescu surprins în mijlocul acţiunilor sale mult prea îndrăzneţe, tânărul Goe înconjurat de mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa, precum şi metehnele damelor societăţii, între schiţele expuse făcându-şi apariţia şi Bubico împreună cu «mamiţa» sa”, a explicat Paula Şalar.

Ea a subliniat că intenţionează ca de anul viitor să expună aceste lucrări în şcoli şi licee, „mult mai aproape de noile generaţii”, pentru a parcurge „cu dorinţă vie” opera lui I.L. Caragiale, pentru a-i îndemna să lectureze mai mult şi să pătrundă cu adevărat atmosfera marii literaturi, dar şi a graficii.

La Biblioteca Bucovinei din Suceava au fost lansate şi volumele cuprinse în lucrarea „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar”, ce cuprind o impresionantă colecţie de portrete şi caricaturi realizate de 1.500 de graficieni şi caricaturişti din 141 de ţări, lucrarea fiind coordonată de caricaturistul român Nicolae Ioniţă.

Graficiana Paula Şalar a spus că Nicolae Ioniţă a avut ideea de a aduna, timp de zece ani, lucrări ale unor caricaturişti din toate ţările lumii care l-au portretizat pe Caragiale, dar şi alţi autori români.

„Am şansa şi bucuria deplină să mă aflu între cei 1500 de caricaturşti din toată lumea, unii de mare referinţă, care au marcat arta grafică universală, care sunt prezenţi în aceste volume, ca reprezentanţi ai ţărilor lor”, a mai spus Paula Şalar.

 

Sursa: Mediafax

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.