Expozitie cu lucrari ce suprind atmosfera epocii lui I.L. Caragiale, organizata la Suceava
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-lucrari-ce-suprind-atmosfera-epocii-lui-i-l-caragiale-organizata-la-suceava/

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”. Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de grafică de şevalet, ilustraţie de carte, caricatură, realizate în tehnică laviu, dar şi peniţă, tuş sau creion, a fost vernisată, luni, la Biblioteca Bucovinei din Suceava.

Directorul Bibliotecii Bucovina din Suceava, Gabriel Cărăbuş, a declarat că această instituţie a organizat pe parcursul anului 2012 mai multe activităţi dedicate lui I.L Caragiale, iar vernisajul expoziţiei „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” şi lansarea celor trei volume ale lucrării „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar” se înscriu în manifestările derulate de instituţie sub genericul „2012 – Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

„Manifestările organizate de bibliotecă sub genericul Anul Caragiale sunt încheiate cu succes de expoziţia Paulei Şalar. O felicit pentru efort, pentru faptul că a aderat cu deschidere la o astfel de activitate, continuată cu o lansare de carte. Paula Şalar ne face cinste în mediul artistic sucevean, iar nouă ne face cinste că a dorit să expună aici, la Biblioteca Bucovinei, unde ne dorim să primim, în continuare, artişti plastici consacraţi dar şi debutanţi”, a spus Cărăbuş.

Graficiana Paula Şalar a declarat că lucrările din expoziţie surprind atmosfera epocii lui I.L.Caragiale, cu personajele sale, dar şi personalităţi ale cinematografiei şi teatrului românesc care, de-a lungul timpului, au interpretat personaje din operele lui Ion Luca Caragiale, printre care se numără Radu Beligan, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, sau Ion Lucian.

„Prin desenele mele dezvălui privitorului o viziune plastică a lui Nae Caţavencu şi Ghiţă Pristanda, a lui Farfuridi, profilul unui bancher al vremurilor, al politicianului, al cetăţeanului turmentat, al lui Pampon şi Crăcănel, al amorezului notoriu Nae Girimea, dar accentuez în tuşe satirice şi tipologia copilului răsfăţat al acelor timpuri: un Ionel Popescu surprins în mijlocul acţiunilor sale mult prea îndrăzneţe, tânărul Goe înconjurat de mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa, precum şi metehnele damelor societăţii, între schiţele expuse făcându-şi apariţia şi Bubico împreună cu «mamiţa» sa”, a explicat Paula Şalar.

Ea a subliniat că intenţionează ca de anul viitor să expună aceste lucrări în şcoli şi licee, „mult mai aproape de noile generaţii”, pentru a parcurge „cu dorinţă vie” opera lui I.L. Caragiale, pentru a-i îndemna să lectureze mai mult şi să pătrundă cu adevărat atmosfera marii literaturi, dar şi a graficii.

La Biblioteca Bucovinei din Suceava au fost lansate şi volumele cuprinse în lucrarea „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar”, ce cuprind o impresionantă colecţie de portrete şi caricaturi realizate de 1.500 de graficieni şi caricaturişti din 141 de ţări, lucrarea fiind coordonată de caricaturistul român Nicolae Ioniţă.

Graficiana Paula Şalar a spus că Nicolae Ioniţă a avut ideea de a aduna, timp de zece ani, lucrări ale unor caricaturişti din toate ţările lumii care l-au portretizat pe Caragiale, dar şi alţi autori români.

„Am şansa şi bucuria deplină să mă aflu între cei 1500 de caricaturşti din toată lumea, unii de mare referinţă, care au marcat arta grafică universală, care sunt prezenţi în aceste volume, ca reprezentanţi ai ţărilor lor”, a mai spus Paula Şalar.

 

Sursa: Mediafax

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

În vremea în care în satele de pe malul Argeșului, portocalele și bananele erau semn clar că se sfârșește anul, curentul electric era un adevărat lux, la fel ca și pâinea, iar o noapte de program TV reprezenta un miracol, oamenii încă erau legați cu fire nevăzute de obiceiuri străvechi. Și ce obicei putea fi mai de căpătâi în acea perioadă de mare puținătate a hranei decât tăiatul porcului.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

20
/12
/15

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

20
/12
/15

Surpriză in Concertul de Crăciun „Grigore Leșe la Sala Palatului“: maestrul Leșe, doctor in muzica, il va avea invitat in spectacol pe tanarul care a reusit sa starneasca cel mai mare val de emotie si sa fie considerat „fenomenul” anului in Romania – moldoveanul Andrei Ioniță.