Expozitie cu lucrari ce suprind atmosfera epocii lui I.L. Caragiale, organizata la Suceava
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-lucrari-ce-suprind-atmosfera-epocii-lui-i-l-caragiale-organizata-la-suceava/

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”. Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

Un număr de 21 de lucrări de grafică semnate de graficiana suceveană Paula Şalar, ce surprind atmosfera epocii lui I.L Caragiale, sunt reunite într-o expoziţie ce a fost vernisată, luni, manifestarea încheind activităţile derulate sub genericul „2012- Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

Expoziţia „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” ce cuprinde 21 de lucrări de grafică de şevalet, ilustraţie de carte, caricatură, realizate în tehnică laviu, dar şi peniţă, tuş sau creion, a fost vernisată, luni, la Biblioteca Bucovinei din Suceava.

Directorul Bibliotecii Bucovina din Suceava, Gabriel Cărăbuş, a declarat că această instituţie a organizat pe parcursul anului 2012 mai multe activităţi dedicate lui I.L Caragiale, iar vernisajul expoziţiei „I.L. Caragiale – Personaje şi personalităţi” şi lansarea celor trei volume ale lucrării „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar” se înscriu în manifestările derulate de instituţie sub genericul „2012 – Anul Caragiale la Biblioteca Bucovinei”.

„Manifestările organizate de bibliotecă sub genericul Anul Caragiale sunt încheiate cu succes de expoziţia Paulei Şalar. O felicit pentru efort, pentru faptul că a aderat cu deschidere la o astfel de activitate, continuată cu o lansare de carte. Paula Şalar ne face cinste în mediul artistic sucevean, iar nouă ne face cinste că a dorit să expună aici, la Biblioteca Bucovinei, unde ne dorim să primim, în continuare, artişti plastici consacraţi dar şi debutanţi”, a spus Cărăbuş.

Graficiana Paula Şalar a declarat că lucrările din expoziţie surprind atmosfera epocii lui I.L.Caragiale, cu personajele sale, dar şi personalităţi ale cinematografiei şi teatrului românesc care, de-a lungul timpului, au interpretat personaje din operele lui Ion Luca Caragiale, printre care se numără Radu Beligan, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, sau Ion Lucian.

„Prin desenele mele dezvălui privitorului o viziune plastică a lui Nae Caţavencu şi Ghiţă Pristanda, a lui Farfuridi, profilul unui bancher al vremurilor, al politicianului, al cetăţeanului turmentat, al lui Pampon şi Crăcănel, al amorezului notoriu Nae Girimea, dar accentuez în tuşe satirice şi tipologia copilului răsfăţat al acelor timpuri: un Ionel Popescu surprins în mijlocul acţiunilor sale mult prea îndrăzneţe, tânărul Goe înconjurat de mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa, precum şi metehnele damelor societăţii, între schiţele expuse făcându-şi apariţia şi Bubico împreună cu «mamiţa» sa”, a explicat Paula Şalar.

Ea a subliniat că intenţionează ca de anul viitor să expună aceste lucrări în şcoli şi licee, „mult mai aproape de noile generaţii”, pentru a parcurge „cu dorinţă vie” opera lui I.L. Caragiale, pentru a-i îndemna să lectureze mai mult şi să pătrundă cu adevărat atmosfera marii literaturi, dar şi a graficii.

La Biblioteca Bucovinei din Suceava au fost lansate şi volumele cuprinse în lucrarea „I.L. Caragiale – Un omagiu planetar”, ce cuprind o impresionantă colecţie de portrete şi caricaturi realizate de 1.500 de graficieni şi caricaturişti din 141 de ţări, lucrarea fiind coordonată de caricaturistul român Nicolae Ioniţă.

Graficiana Paula Şalar a spus că Nicolae Ioniţă a avut ideea de a aduna, timp de zece ani, lucrări ale unor caricaturişti din toate ţările lumii care l-au portretizat pe Caragiale, dar şi alţi autori români.

„Am şansa şi bucuria deplină să mă aflu între cei 1500 de caricaturşti din toată lumea, unii de mare referinţă, care au marcat arta grafică universală, care sunt prezenţi în aceste volume, ca reprezentanţi ai ţărilor lor”, a mai spus Paula Şalar.

 

Sursa: Mediafax

11
/12
/14

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicația „Washington Post”.

11
/12
/14

Crăciunul nu este parcă întreg până în momentul în care atmosfera creată de bradul împodobit şi de mirosul de cozonaci nu este completată de colinde. Ca în fiecare an, la Sala Radio, mai multe evenimente speciale, concepute în jurul tradiţiilor sărbătorilor de iarnă, oferă publicului bucureştean ocazia de a intra în povestea Crăciunului într-un mod deosebit.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.

11
/12
/14

Invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de vineri, 12 decembrie, este actriţa Oana Pellea. Realizatoarea Marina Constantinescu spune despre Oana Pellea că face parte din întâlnirile vieţii ei. Aceasta ediţie Nocture este despre popasurile importante ale vieţii, despre oamenii pe care îi porţi cu tine chiar şi când aceştia nu mai sunt, despre amintiri. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

11
/12
/14

Platforma docuart.ro, pe care puteți vedea filme documentar românești, are o nouă interfață, meniu în limba engleză, secțiuni noi și dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie - noiembrie 2014.

11
/12
/14

Artiștii vizuali Daniel Loagăr și Andrei Cornea (atelier Wood Be Nice) deschid vineri, 12 decembrie, de la ora 19.30 o nouă expoziție compusă din 20 de lucrări realizate prin tehnici care variază de la colaj clasic, grafică la transfer de imagine pe OSB și pe ziar. Expoziția este un strigăt de bucurie a celui care descoperă că este pe drumul bun și surprinde momentul ieșirii din cristalidă și a asumării sinelui.

10
/12
/14

„Cel mai frumos roman din lume", după Larry Tremblay, se joacă luni, 15 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul unteatru. Cu o notă aparte de mistic, spectacolul este o invitație pentru fiecare spectator de a descoperi lumea fermecată a lui Gabi, o adolescentă pasionată de literatură și de scris.

10
/12
/14

Se poate întâmpla să fim convinși că știm semnificația unui cuvânt și să aflăm, surprinși, că eram în eroare. Până să cunoaștem sensul corect, cu siguranță am căzut în capcanele pleonasmelor.