Expoziție cu podoabe vechi de aproape 8.000 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-podoabe-vechi-de-aproape-8-000-de-ani/

  Expoziţia „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de ani, descoperite în aşezări şi morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul judeţean Buzău. „Expoziţia este o premieră naţională şi este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, […]

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2017

 

Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău.

„Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Civilizației Gumelnița — Oltenița, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și Muzeul Județean Buzău” spune directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.

Expoziția reunește obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu și începutul epocii bronzului, descoperite în principal în așezări și morminte din zona de sud-est a României, printre obiectele expuse numărându-se brățări din scoică, pandantive de lut sau din colți de mistreț, plăci de centură, coliere din perle de scoică, malahit, lut sau piatră, ace de podoabă, inele de buclă.

Sunt piese de podoabă purtate cotidian sau la evenimente speciale. Datorită rarității lor au fost păstrate cu grijă sau depozitate în locuri speciale. Expoziția se dovedește un succes național, iar mai multe instituții de cultură și-au arătat interesul pentru aceasta – Laurențiu Grigoraș.

Foto: Expoziție cu podoabe vechi – facebook

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.