Expoziție cu podoabe vechi de aproape 8.000 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-podoabe-vechi-de-aproape-8-000-de-ani/

  Expoziţia „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de ani, descoperite în aşezări şi morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul judeţean Buzău. „Expoziţia este o premieră naţională şi este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, […]

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2017

 

Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău.

„Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Civilizației Gumelnița — Oltenița, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și Muzeul Județean Buzău” spune directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.

Expoziția reunește obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu și începutul epocii bronzului, descoperite în principal în așezări și morminte din zona de sud-est a României, printre obiectele expuse numărându-se brățări din scoică, pandantive de lut sau din colți de mistreț, plăci de centură, coliere din perle de scoică, malahit, lut sau piatră, ace de podoabă, inele de buclă.

Sunt piese de podoabă purtate cotidian sau la evenimente speciale. Datorită rarității lor au fost păstrate cu grijă sau depozitate în locuri speciale. Expoziția se dovedește un succes național, iar mai multe instituții de cultură și-au arătat interesul pentru aceasta – Laurențiu Grigoraș.

Foto: Expoziție cu podoabe vechi – facebook

02
/06
/21

Gaep prezintă Meditation upon Measure (5 iunie – 31 iulie 2021), o incursiune în practica din anii ’80 a lui Mircea Stănescu, prin intermediul unui corp important de lucrări restaurate cu ocazia expoziției. Desfășurându-se pe ambele etaje ale galeriei, expoziția personală contextualizează această decadă de activitate a artistului atât în raport cu perioada mai recentă de creație, cât și în raport cu circumstanțele în care a debutat și a lucrat generația ’80.

27
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.