Expoziție de Art terapie „Inimi Deschise”- proiect pentru elevii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-art-terapie-inimi-deschise-proiect-pentru-elevii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Într-o societate unde diferenţele sunt deseori respinse, copiii din proiectul ”Inimi Deschise”, implementat de Asociaţia Entuziart, dovedesc că diferenţele sunt ceea ce îi face să strălucească.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

Expoziția de pictură ce marchează încheierea proiectului INIMI DESCHISE, reprezintă o oportunitate unică de a admira lucrările pline de sensibilitate realizate de acești copii.

Miercuri 5 aprilie 2023, în intervalul orar 11-17,  în cadrul Facultății de Psihologie, departamentul de Psihopedagogie, Universitatea București – sediul din Strada PANDURI numărul 90, are loc Expoziția INIMI DESCHISE ce reunește Picturi realizate de copii, Fotografii surprinse de ei, Colaje foto cu activitățile proiectului, un Scurtmetraj despre Proiect, Discuții despre Art Terapie și multă voie bună.

Lucrările au fost realizate de copiii cu diferite dizabilități ce au participat la atelierele de art-terapie din cadrul Proiectului “Inimi Deschise”, proiect derulat de Asociația Entuziart în perioada 19.09 – 18.04, în cadrul Școlii Profesionale Speciale “Sf Nicolae”, în parteneriat cu Universitatea București, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Vernisajul Proiectului  “Inimi Deschise” va aduce în lumină talente artistice unice ale copiilor cu tulburări din spectrul autist și diferite dizabilități.  Expoziția finală a proiectului Asociației Entuziart este o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.

Vizitatorii vor avea oportunitatea să se bucure de lucrările de artă ale copiilor și să experimenteze perspective unice asupra lumii prin intermediul operei lor. Cei mai mulți dintre acești copii cu nevoi speciale trăiesc, în prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament.

Veți fi părtași la un moment unic, în care sunt expuse  câteva crâmpeie din sufletele copiilor, așternute pe hârtie cu ajutorul art-terapeuților Entuziart: psihoterapeut Oana Dorneanu , dans terapeut Loredana Larionescu și colaboratorilor Sorina Petrescu dans terapeut, precum si a studenților de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, care sub îndrumarea profesoarei phd. Loredana Adriana Pătrășcoiu, au făcut practică pe acest proiect.

Această expoziție este o ocazie deosebită de a ne aminti că frumusețea poate fi găsită în orice formă și că diferențele ne fac unici. Sperăm că această expoziție va ajuta la crearea unei lumi mai înțelegătoare față de copiii cu dizabilități și familiile lor.” a declarat psihoterapeut Oana Dorneanu, membru fondator al Asociației Entuziart.

Cu ajutorul proiectului 𝗜𝗻𝗶𝗺𝗶 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲, Asociația Entuziart a realizat ateliere de 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗮𝗹𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝗲 𝗴𝗿𝘂𝗽, 𝗮𝗿𝘁 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲, 𝗱𝗮𝗻𝘀 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲, pentru a îmbunătăți viața emoțională a 60 de copii cu diferite dizabilități intelectuale, înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București, dar și a adulților care îi sprijină în școală. Timp de 7 luni, aceștia au fost sprijinitii, prin intermediul sesiunilor terapeutice, 𝘀𝗮̆ 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗲𝘇𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝗶𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗲𝗺𝗼𝘁̦𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗹𝗲 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗲 𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁 𝗹𝗮 𝗰𝗲𝗶𝗹𝗮𝗹𝘁̦𝗶, 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗺𝗶𝘇𝗮̂𝗻𝗱, 𝗮𝘀𝘁𝗳𝗲𝗹, 𝗳𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗲𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗲𝗮𝘇𝗮̆ și diminuând stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, fotografia, respectiv dansul.Lucrările care au rezultat sunt o combinație de culoare, textură și formă, care transmite frumusețea și sensibilitatea din sufletele acestor copii.

Vă invităm cu drag să participați dacă timpul vă permite !

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.