Expoziție de fotografie: Minunatul Univers Jugendstil
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-fotografie-minunatul-univers-jugendstil/

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012. Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert. Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea de–a doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, […]

Un articol de Andrada Văsii|2 noiembrie 2012

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012.

Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert.

Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea dea doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, cu ocazia spectacolelor susţinute de Teatrul Naţional din Timişoara în cadrul F.N.T.

Printr-o fericită coincidenţă, autorul piesei «Înainte de pensionare» prezentată de actorii timişoreni este reputatul dramaturg austriacThomas Bernhard.

Aşadar, la Teatrul Naţional, o adevărată seară culturală  austriacă !

Expoziţia de la Bucureşti este organizată de Landul Austria Inferioară în cooperare cu Comunitatea de lucru a ţărilor dunărene (ARGE Donaulander), cu spijinul ICR Viena şi a Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Partener: Teatrul Naţional I.L.Caragiale, Bucureşti, în cadrul programului TNB Parateatral – Arte vizuale

Curentul Jugendstil a fost un adevărat fenomen: stilurile arhitectonice care l-au precedat au avut nevoie de secole pentru a cuceri Europa – Jungendstil-ul însă s-a manifestat în doar 25 de ani şi a devenit cunoscut sub diverse denumiri pe întreg continentul, incorporând forme tradiţionale, locale, care la rândul lor,  au devenit aproape simboluri naţionale – şi care se regăsesc şi peste hotare….

Jugendstil-ul s-a dezvoltat cu precădere în ţările dunărene, din sudul Germaniei, până în Republica Moldova: găsim aici atât exemple ale şcolii belgo-franceze, ale celor cu accente florale şi ludice din Anglia şi Italia – cu varianta lor maghiară care include elemente folclorice de origine slavă -, cât şi cele ale Secesionismului vienez, mai auster, sau ale citatelor arhitectonice istoric-naţionale din România.

Jugendstil-ul ar putea fi considerat azi un veritabil simbol al Europei moderne şi unite: o uniune prin diversitate locală…

Cele 120 de fotografii din expoziţie, apropiate prin demersul lor artistic de intenţiile curentului Jugendstil, ilustrează elemente caracteristice ale decoraţiilor de faţade, datorate în egală măsură unor arhitecţi şi artişti cunoscuţi, cât şi unor meşteri constructori anonimi: tocmai această diversitate a faţadelor este cea care conferă până în ziua de azi farmecul multor oraşe europene…

Prima expoziţia dedicată de Peter Schubert curentului Jugendstil din România a avut loc la Institutul Cultural Român din Viena, împreună cu prezentarea unui calendar tematic: România era pe atunci la un pas de aderarea la UE, autorul demonstrând şi pe această cale apartenenţa ţării noastre la familia europeană. Au urmat expoziţii la Institutul Cultural Român din Budapesta, iar după includerea exemplelor din ţările dunărene,  la Muzeul Leopold din Viena, la sediul administraţiei land-ului Austria Inferioară din St. Pölten şi la Pecs.

Peter Schubert: născut în 1949, fotograf, autor şi curator. Are o formaţie de istoric şi s-a consacrat studierii perioadei istorice din preajma lui 1900.

I s-a conferit titlul de profesor. În prezent este purtătorul de cuvânt, directorul editurii şi curatorul expoziţiilor Abaţiei Klosterneuburg din Viena.  Arhiva sa consacrată arhitecturii Jugendstil cuprinde azi peste 13.000 de fotografii realizate împreuna cu soţia sa, pe parcursul  peregrinărilor şi călătoriilor efectuate de-a lungul anilor în peste 20 de ţări.

 

Sursa: TNB

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

02
/12
/16

Radu Iacoban, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi regizori tineri, revine în decembrie cu o un nou spectacol: “O intervenţie”, de Mike Bartlett, cu Ana Ularu şi Lucian Iftime în distribuţie. Spectacolul (nerecomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani) va putea fi văzut sâmbătă, 10 decembrie şi duminică, 11 decembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Act.

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.