Expoziție de fotografie: Minunatul Univers Jugendstil
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-fotografie-minunatul-univers-jugendstil/

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012. Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert. Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea de–a doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, […]

Un articol de Andrada Văsii|2 noiembrie 2012

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012.

Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert.

Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea dea doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, cu ocazia spectacolelor susţinute de Teatrul Naţional din Timişoara în cadrul F.N.T.

Printr-o fericită coincidenţă, autorul piesei «Înainte de pensionare» prezentată de actorii timişoreni este reputatul dramaturg austriacThomas Bernhard.

Aşadar, la Teatrul Naţional, o adevărată seară culturală  austriacă !

Expoziţia de la Bucureşti este organizată de Landul Austria Inferioară în cooperare cu Comunitatea de lucru a ţărilor dunărene (ARGE Donaulander), cu spijinul ICR Viena şi a Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Partener: Teatrul Naţional I.L.Caragiale, Bucureşti, în cadrul programului TNB Parateatral – Arte vizuale

Curentul Jugendstil a fost un adevărat fenomen: stilurile arhitectonice care l-au precedat au avut nevoie de secole pentru a cuceri Europa – Jungendstil-ul însă s-a manifestat în doar 25 de ani şi a devenit cunoscut sub diverse denumiri pe întreg continentul, incorporând forme tradiţionale, locale, care la rândul lor,  au devenit aproape simboluri naţionale – şi care se regăsesc şi peste hotare….

Jugendstil-ul s-a dezvoltat cu precădere în ţările dunărene, din sudul Germaniei, până în Republica Moldova: găsim aici atât exemple ale şcolii belgo-franceze, ale celor cu accente florale şi ludice din Anglia şi Italia – cu varianta lor maghiară care include elemente folclorice de origine slavă -, cât şi cele ale Secesionismului vienez, mai auster, sau ale citatelor arhitectonice istoric-naţionale din România.

Jugendstil-ul ar putea fi considerat azi un veritabil simbol al Europei moderne şi unite: o uniune prin diversitate locală…

Cele 120 de fotografii din expoziţie, apropiate prin demersul lor artistic de intenţiile curentului Jugendstil, ilustrează elemente caracteristice ale decoraţiilor de faţade, datorate în egală măsură unor arhitecţi şi artişti cunoscuţi, cât şi unor meşteri constructori anonimi: tocmai această diversitate a faţadelor este cea care conferă până în ziua de azi farmecul multor oraşe europene…

Prima expoziţia dedicată de Peter Schubert curentului Jugendstil din România a avut loc la Institutul Cultural Român din Viena, împreună cu prezentarea unui calendar tematic: România era pe atunci la un pas de aderarea la UE, autorul demonstrând şi pe această cale apartenenţa ţării noastre la familia europeană. Au urmat expoziţii la Institutul Cultural Român din Budapesta, iar după includerea exemplelor din ţările dunărene,  la Muzeul Leopold din Viena, la sediul administraţiei land-ului Austria Inferioară din St. Pölten şi la Pecs.

Peter Schubert: născut în 1949, fotograf, autor şi curator. Are o formaţie de istoric şi s-a consacrat studierii perioadei istorice din preajma lui 1900.

I s-a conferit titlul de profesor. În prezent este purtătorul de cuvânt, directorul editurii şi curatorul expoziţiilor Abaţiei Klosterneuburg din Viena.  Arhiva sa consacrată arhitecturii Jugendstil cuprinde azi peste 13.000 de fotografii realizate împreuna cu soţia sa, pe parcursul  peregrinărilor şi călătoriilor efectuate de-a lungul anilor în peste 20 de ţări.

 

Sursa: TNB

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

15
/11
/14

La 25 de ani de la revoluție, "Baricada Culturală" - proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart - oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

15
/11
/14

Aşteptând să înceapă spectacolul lui Silviu Purcărete “Moliendo Café” (Măcinând cafeaua”), te laşi prada pentru câteva minute unor gânduri legate de starea ta atunci când îţi pregăteşti o cafea acasă, la birou sau când îţi cumperi o cafea, zăbovind în gară sau în aeroport, când ţi se serveşte o cafea fie că eşti într-o vizită, fie că eşti într-o cafenea, într-un birt...

15
/11
/14

Domnule Woody Allen, aveți dreptate: un zâmbet feminin fermecător îl poate da peste cap chiar și pe cel mai rațional bărbat. Iar Colin Firth joacă impecabil personajul autosuficient asaltat de un cocktail de ridicol, nesiguranță și surescitare la întâlnirea cu o femeie frumoasă, interpretată de grațioasa Emma Stone.

14
/11
/14

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscar-ului din 2008, va avea premiera vineri, 21 noiembrie, distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

14
/11
/14

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19:30, energia, cultura și educația alternativă prin artă, specifice Festivalului Național de Teatru Ideo Ideis, vin pe scena ArCuB din București, la prima ediție a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

14
/11
/14

Folosim în vorbirea curentă mai multe expresii provenite din limba latină și care au rezistat testului timpului, fiind încărcate de semnificații - curriculum vitae, sui-generis, in vino veritas, in extremis, post mortem, hic et nunc, persona non grata, grosso modo etc.

14
/11
/14

În 2009, anul în care s-a stins din viaţă Pina Bausch, una dintre cele mai mari coregrafe şi dansatoare contemporane, Dimitris Papaioannou a realizat un spectacol pe scena Teatrului Național din Atena cu ocazia inaugurării noii „Săli Mari”.

14
/11
/14

Locuitorilor Capitalei li s-a pregătit în această iarnă un nou festival de film, al cărui profil îl constituie scurtmetrajele de comedie: Comedy Short Film Festival @ Plaza România (16 – 22 februarie 2015). Festivalul e organizat sub egida Anchor Grup, o companie ce susține activ artele, și găzduit de Movieplex.

14
/11
/14

Simona Sora este laureata prestigiosului Premiu „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Hotel Universal, apărut la Editura Polirom în două ediții (în anul 2012, în colecţia „Ego. Proză”, şi în 2013, în colecţia de bestselleruri a editurii, „Top 10+”).