Expoziţie eveniment cu desene rare ale lui Leonardo da Vinci, la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-eveniment-cu-desene-rare-ale-lui-leonardo-da-vinci-la-venetia/

Celebrul ,,Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, alături de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expoziţii la Galleria dell’Academia din Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Celebrul „Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, alături de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expoziţii la Galleria dell’Academia din Veneţia.

Intitulată „Leonardo da Vinci: omul universal”, expoziţia adună 52 de desene cu caracter ştiinţific şi artistic, printre care se numără cel mai cunoscut dintre ele, „Omul Vitruvian”, care prezintă proporţiile anatomice ideale ale corpului uman şi care nu a mai fost prezentat în public de 30 de ani.

Desenele provin din arhive ale muzeelor – Ashmolean Museum, British Museum şi Luvru -, dar şi din colecţiile familiei regale britanice. Lucrările au drept subiect chestiuni de botanică, mecanică, optică şi chiar război.

Expoziţia le oferă vizitatorilor o imagine de ansamblu asupra operei lui Leonardo da Vinci (1452 – 1519), a explicat directorul galeriei, Annalisa Perissa Torriani. Aceasta a menţionat că expoziţia arată modul în care Leonardo da Vinci „îşi ilustra gândurile, revenind mereu asupra schiţelor, pentru a le îmbunătăţi”.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, notează Mediafax.

Cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal. Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.

Info:

Expoziţia va fi deschisă până pe 1 decembrie.

Foto credit: Wikipedia

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.