Expoziţie eveniment cu desene rare ale lui Leonardo da Vinci, la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-eveniment-cu-desene-rare-ale-lui-leonardo-da-vinci-la-venetia/

Celebrul ,,Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, alături de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expoziţii la Galleria dell’Academia din Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Celebrul „Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, alături de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expoziţii la Galleria dell’Academia din Veneţia.

Intitulată „Leonardo da Vinci: omul universal”, expoziţia adună 52 de desene cu caracter ştiinţific şi artistic, printre care se numără cel mai cunoscut dintre ele, „Omul Vitruvian”, care prezintă proporţiile anatomice ideale ale corpului uman şi care nu a mai fost prezentat în public de 30 de ani.

Desenele provin din arhive ale muzeelor – Ashmolean Museum, British Museum şi Luvru -, dar şi din colecţiile familiei regale britanice. Lucrările au drept subiect chestiuni de botanică, mecanică, optică şi chiar război.

Expoziţia le oferă vizitatorilor o imagine de ansamblu asupra operei lui Leonardo da Vinci (1452 – 1519), a explicat directorul galeriei, Annalisa Perissa Torriani. Aceasta a menţionat că expoziţia arată modul în care Leonardo da Vinci „îşi ilustra gândurile, revenind mereu asupra schiţelor, pentru a le îmbunătăţi”.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, notează Mediafax.

Cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal. Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.

Info:

Expoziţia va fi deschisă până pe 1 decembrie.

Foto credit: Wikipedia

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.