Expoziție Fellini, EducaTIFF, concerte și teatru la Muzeul de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-fellini-educatiff-concerte-si-teatru-la-muzeul-de-arta/

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca devine unul dintre cele mai animate spaţii ale TIFF, la cea de 19-a ediţie (31 iulie – 9 august).

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2020

Cu un program ce începe dimineața, la 10.00, și se întinde până noaptea târziu, muzeul găzduiește proiecțiile EducaTIFF pentru copii și adolescenți, expoziții, concerte, spectacole de teatru. Programul complet este disponibil pe https://tiff.ro/programTIFF2020, iar biletele pot fi achiziționate de pe tiff.eventbook.ro și, în curând, de pe TIFF Official App.  

EducaTIFF debutează sâmbătă, 1 august, și timp de 7 zile va avea în program de vizionări matinale cu filme destinate copiilor și adolescenților. Pe ecranul LED din curtea Muzeului de Artă, de la ora 10:00, tinerii sunt așteptați să descopere o selecție de 7 lungmetraje și un scurtmetraj, fiecare având la final rezervată o secțiune de discuții libere. Recomandările pentru cei mai mici spectatori (7-13 ani) includ Clubul copiilor urâți (Olanda) un film de acțiune plasat în viitor, o lecție despre discriminare, Tânăra Juliette, un film despre perioada de pubertate, cu transformările și provocările ei, și o dimineață rezervată redescoperirii animației românești cu scurtmetrajul Opinci, urmat de Călătoria fantastică a Maronei.

Adolescenții pot reflecta asupra perioadei de izolare cu Întuneric sau rezona cu aventurile a doi frați din În gura leului. Diva Finlandei le este dedicat tot lor, un film despre bullying, așteptări irealiste și încredere în sine. Detalii despre filme: https://tiff.ro/educatiff/filme 

Imagini inedite cu Fellini

Cinci expoziții pot fi vizitate la Muzeul de Artă, pe toată perioada festivalului. În anul centenar Federico Fellini, personalitatea acestuia este reflectată la TIFF, pe lângă retrospectiva de filme, și de Lights on! Fellini’s 8 ½, expoziția de fotografii inedite din colecția Maraldi, realizate de Paul Ronald pe platourile de filmare ale capodoperei regizorului italian. Organizată de Centro Cinema Città di Cesena, Regione Emilia Romagna, cu sprijinul Camerei de Comerț Italiană pentru România și Consulatului onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca, expoziția ne dezvăluie momentele unice ce se petrec în spatele camerei de filmat, cu un Marcello Mastroianni seducător și îndrăzneața Claudia Cardinale în prim plan, alături de Fellini. 

Pandemia COVID-19 este tema principală a două expoziții, Artiști împreună și Jurnal de pandemie, în care artiști din țară și străinătate oferă reflecții imediate asupra perioadei de criză prin care trecem. FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România propune o incursiune generoasă în dimensiunea fotografiei arhitecturale, un domeniu emergent în spațiul românesc, în timp ce „Călătorie în lumea lui Dem” e șansa (re)descoperirii unui pionier al fimului de animație românesc. Mulțumită eforturilor de recuperare a operei sale, inițiate de platforma Dem Creativ, planșe originale din filmul de animație Capra cu trei iezi, lucrări de artă plastică, desene, ilustrații, fotografii pot fi văzute acum de public. Fragmente din animații și imagini filmate de Dem Demetrescu în perioada 1936-1939 sunt înglobate în România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu, cine-concertul susținut de Irina Margareta Nistor & Foley’Ala miercuri, 5 august, ora 19:00, în curtea Muzeului de Artă. 

Concerte cu intrare liberă

Vița de Vie în corzi Live@Awake este înregistrarea unei reprezentaţii speciale din cadrul Festivalului Awake 2018, când trupa a concertat cu Filarmonica de Stat Târgu Mureş, și care se va proiecta pe 4 august. Koszika & The HotShots mixează genuri ca bossa nova cu folclor unguresc, ritmuri de mahala cu swing, toate presărate cu acorduri jazzy şi ritmuri funky, într-un concert ce va avea loc pe 5 august. Pe 6 august, trupa Essential Notes vine cu jazz modern, iar Uncut Live, un proiect al Greenpeace și Isobar România, aduce sunetele pădurilor virgine în mijlocul orașului, pe 7 august. Despre concerte ce nu au mai putut avea loc vedem în Festival (No Festival), documentarul realizat de echipa Electric Castle pentru a marca absența festivalului în acest an, din cauza pandemiei. Evenimente cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unui bilet cu valoare zero.

O întâlnire între trupa de teatru Reactor și publicul TIFF e programată duminică, 2 august, și joi, 6 august. Jucat live, dar transmis pentru public pe ecranul din curtea Muzeului de Artă, Exeunt, în regia lui Bobi Pricop, este un videopoem performativ creat în perioada carantinei și propune o redescoperire a lumii din singurătate. Actorii se vor afla alături de spectatori la final.

Numărul locurilor este limitat la toate evenimentele TIFF, pentru a se respecta restricțiile impuse de autorități. Măsurile de siguranță vor fi obligatorii pentru public, invitați și echipă.

Program: https://tiff.ro/programTIFF2020

Bilete: tiff.eventbook.ro  

Locațiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.